De ce tradiția românească de sărbători este unică în lume

De: Gabriela Voicu / 25.12.2013, 12:00
De ce tradiția românească de sărbători este unică în lume
"Colindatul de ceată bărbătească" din 14 zone ale României a fost inclus în patrimoniul UNESCO, ceea ce înseamnă că avem obligația să păstrăm această tradiție.

„Colindatul de ceată bărbătească” din 14 zone ale României a fost inclus în patrimoniul UNESCO, ceea ce înseamnă că tradiția noastră de sărbători este unică în lume și trebuie să o păstrăm. 

Alături de colindat, România mai are în patrimoniul umanității „doina”, călușarii si ceramica de Horezu.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Colinda din Oaș se numește „Corindatul ficiorilor”. Bărbații dar și flăcăii din sat merg pe la fetele nemăritate unde sunt cinstiți cu un pahar de palincă și cu mâncare caldă. 

Fie că i se spune a umbla de-a colinda, cămărășie, hurtă sau zorit, obiceiul de a colinda există încă din secolul al 17-lea. În popor se spune, însă, că ar data din perioada imperiului roman, când anunța solstițiul de iarnă. Cert este că azi e răspândit în toate zonele țării și că, odată cu intrarea în patrimoniul mondial al umanității, România este obligată să investească în păstrarea tradiției.

Pentru 2014, România va încerca, alături de Macedonia și de Bulgaria, să includă mărțișorul în patrimoniul umanității. UNESCO este organizația mondială a Națiunilor Unite pentru educație, știință și cultură.