De ce trăiesc puricii pe câini și pisici?

Apropo.ro / 23.04.2015, 12:24
De ce trăiesc puricii pe câini și pisici?
Dacă aveți sau ați avut un animal de companie, câine sau pisică, știți că una dintre marile probleme este modul în care acesta se alege cu purici.

Puricii sunt paraziți. Respectiv animale care trăiesc în sau pe un alt organism viu. Puricii trăiesc pe câini și pisici și se hrănesc cu sângele acestora. Un purice are un cap mic și rotund și o gură adaptată pentru a suge sângele. Are un corp minuscul, nu are aripi și are trei perechi de picioare.

Puricele este, practic, campionul săriturilor din întreg regnul animal, putând să facă salturi impresionante grație perechilor de picioare. Puricele poate sări 18-20 de centimetri în sus și cel puțin 30 de centimetri în lungime. În comparație, raportat și la dimensiuni, un purice ar trebui să sară 140 de metri în aer și 200 de metri în lungime. Sunt sute de specii de purici, iar cei care se trăiesc pe spinarea câinilor și a pisicilor sunt răspândiți în aproape întreaga lume.

Puricii infestează inclusiv șobolani, iepuri, veverițe sau păsări sălbatice, dar pot infesta și oameni. Pe vremuri, șobolanii infestați de purici au răspândit febra bubonică în întreaga Europă. Puricii trăiau pe spinarea șobolanilor până ce aceștia mureau. Atunci, săreau pe oameni transmițând germenii bolii.