De ce unele persoane sunt stângace

De: Carmen Ulian / 07.07.2014, 10:30
De ce unele persoane sunt stângace
Băieții care sunt aduși pe lume în anotimpul iernii au șanse mai mari să fie stângaci. Cauza este una de natură hormonală.

Specialiștii susțin că băieții născuți iarna au mai multe șanse să folosească mai mult mâna stângă decât cea dreaptă în activitățile lor cotidiene.

Psihologii austrieci de la Universitatea din Viena au studiat 13.000 de adulți și au descoperit că 7,5% dintre femei și 8,8% dintre bărbați erau stângaci.

Cei mai mulți bărbați care au participat la studiu erau născuți în lunile de iarnă, perioada octombrie – februarie. Specialiștii cred că problema este de natură hormonală, iar cauza o poartă expunerea embrionului din uter la un nivel ridicat de testosteron.

Creierul sexului masculin este expus substanțial unui nivel mare de testosteron față de femei, în timpul dezvoltării prenatale. Testosteronul întârzie maturizarea emisferei stângi a creierului, în timpul dezvoltării embrionului.

Emisfera stângă este dominantă printre ”dreptaci”, în timp ce cea dreaptă este dominantă în rândul ”stângacilor”.

În pântec, nivelul testosteronului este mai ridicat la fetușii masculini, din cauza secreției proprii de testosteron. Nivelul mamei de testosteron și factorii externi pot afecta nivelul hormonilor din pântec.