De ce unii oameni au o culoare diferită a pielii?

De: Mia Nicolescu / 05.05.2015, 14:00
De ce unii oameni au o culoare diferită a pielii?

În general, rasele sunt cel mai vizibil delimitate de culoarea pielii (dar mai sunt și alte caractere mai puțin observabile ). Aceasta este dată de cantitatea de melanină, pigmentul tegumentar care ne protejază de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete. Nordicii sunt mai albicioși, mai blonzi, având foarte puțin pigment în piele, pe când cei din zonele ecuatoriale îl au din abundență, fiindu-le cu mult mai necesar, intensitatea radiației solare fiind mult mai mare și ei umblând în permanență aproape goi.

Practic în asta constă și bronzatul: organismul fiind iradiat cu uv produce melanină, tocmai pt că uv sunt nocive, cu efect mutagen, și astfel organismul se protejază, dar la negrii, prin reglaj genetic, cantitatea de pigment se produce înainte de naștere.

Organismul are o mare capacitate de adaptare, iar condițiile de mediu îl modelează. La reliefarea caracterelor unei rase mai participă și alți factori dar în mod deosebit izolarea geografică. Înmulțirea în cadrul unei comunități, mai mici sau mai mari, asigură o oarecare uniformitate în distribuția zestrei genetice a acelei comunități și nu e de mirare când vezi oamenii dintr-o zonă că au anumite trăsături foarte asemănătoare, care îi deosebesc de cei din alte părți. Au format în timp un genofond specific. Unii se adaptează la aer rarefiat, alții la nivel ridicat de radiații(de exemplu câteva comunități din Apuseni, în zone uranifere), alții la temperaturi extreme, etc. Practic totul se întâmplă la nivel genetic.