De ce vitamine avem nevoie?

Apropo.ro / 23.03.2015, 19:00
De ce vitamine avem nevoie?
Răspunsul la această întrebare este simplu: avem nevoie de toate. Atunci când nu ingerăm o anumită vitamină, rezultatul se transformă în boli deficitare.

Vitaminele sunt foarte diferite, ca structură. Însă, fiecare vitamină este o substanță pe care corpul nu o poate produce, dar de care are nevoie. Deci, o vitamină este esențială pentru o anumită funcție vitală a corpului și trebuie hrănită-

Ce fac vitaminele pentru noi? Vitamina A este esențială pentru creștere, vedere, o piele sănătoasă și membrane mucoase. Ea se găsește în lapte și lactate, ouă, ficat, fructe și legume.

Vitamina B1 (tiamină) face posibilă utilizarea carbohidraților de care au nevoie nervurile. Poate fi procurată din pâinea din grâu integral, lapte, legume, fasole, nuci și carne de porc. Vitamina C previne scorbutul și este esențial pentru dinții sănătoși, gingii și vase de sânge. Se poate obține din fructe și legume proaspete.

O vitamină numită niacină previne pelagra, o boală ce cauzează grave suferințe oamenilor care se hrănesc insuficient. Ea se găsește în carne, legume și cereale integrale. Vitamina D previne rahitismul la picioare. Este produsă de corp, prin acțiunea soarelui asupra pielii. Vitamina D se poate produce, acum și sintetic, în laboratoare chimice și se adaugă, de multe ori, în laptele din comerț.

Alte vitamine, precum vitamina E sau K și riboflavina au fost izolate. Fiecare dintre ele are o funcție specială. De aceea, omul trebuie să aibă o dietă echilibrată, ca să își asigure procurarea unei cantități adecvate din toate vitaminele.