De la 1 iulie vom avea cărți de identitate după modelul european

Apropo.ro / 22.02.2013, 14:10
De la 1 iulie vom avea cărți de identitate după modelul european
Începând cu 1 iulie 2013 se va schimba formatul actualei cărți de identitate după modelul european.

De la 1 iulie 2013 vom avea cărți de identitate după modelul european. Noua carte de identitate va avea dimensiuni mai mici decât cele actuale.

Pe vremea apropo găsești timpul probabil pentru București și alte orașe

Cine dorește poate opta pentru cărți de identitate electronice, ce conțin amprenta și imaginea facială.

Cartea de identitate și cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informațiile fiind tipărite atât pe față, cât și pe verso.

Cartea de identitate normală va conține date în format tipărit sau în format inscripționat prin tehnologie laser, precum și elemente de particularizare și de siguranță. Printre acestea se vor număra numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu”, au explicat specialiștii de la Interne.

Cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferența între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, și va avea și un cip cu certificate digitale și date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar și imaginile impresiunilor papilare a două degete„, au precizat specialiști de la Biroul de Evidență al MAI.

În ceea ce privește valabilitatea noilor buletinele – fie că vom opta pentru cele în format electronic sau pentru cele simple – termenul va fi același: patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani și de cinci ani pentru cele de peste 18 ani.