De la anul, anvelopele vor fi catalogate pe clase, ca electrocasnicele

De: Marian Andrei / 09.11.2011, 15:58
De la anul, anvelopele vor fi catalogate pe clase, ca electrocasnicele
Incepand din noiembrie 2012, Romania se va alinia normelor europene si va eticheta anvelopele pe clase de eficienta, de la A la G.

Prevederea este cuprinsa in Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea anvelopelor in ceea ce priveste eficienta consumului de combustibil si alti parametri esentiali si se va aplica in Romania de la anul.

Indicatorii care vor putea fi „cititi” pe etichetele care vor fi aplicate pe anvelope sunt consumul de carburant, franarea pe carosabil umed, nivelul de zgomot la exterior si longevitatea anvelopei, acestia fiind indicati pe o scala de sapte trepte, notata de la A la G.

Diferenta de consum de carburant intre un vehicul echipat cu anvelope clasa A si G este de aproximativ 0,5 litri la 100 km, adica aproximativ 80 litri de carburant economisit intr-un an (estimand rulajul anual la 15.000 km)”, au aratat reprezentantii Michelin Romania.

Eicheta care va fi aplicata anvelopelor, in care se indica eficienta acesteia

Iin ceea ce priveste distanta de franare pe drum umed, diferenta dintre anvelopele de clasa A si cele de clasa F este de mai mult de 10 metri, adica echivalentul lungimii a doua autoturisme, mai explica reprezentantii Michelin Romania.

In fine, in partea de jos a etichetei va fi mentionat nivelul de zgomot cauzat de anvelopa, inregistrat in exteriorul vehiculului, exprimat in decibeli.