De la esec la succes

Apropo.ro / 22.11.2001, 02:37
De la esec la succes
Ghid de cariera: Cum se "da afara"? Burse: Pleaca in SUA cu Fullbright Junior Pentru a obtine ceea ce-si doresc, oamenii nu trebuie decat sa ceara ceea ce vor. Realitatea este ca de cele mai multe ori, oamenii au o problema in aceasta privinta : pur si simplu



Ghid de cariera: Cum se „da afara”?

Burse: Pleaca in SUA cu Fullbright Junior



Pentru a obtine ceea ce-si doresc, oamenii nu trebuie decat sa ceara ceea ce vor. Realitatea este ca de cele mai multe ori, oamenii au o problema in aceasta privinta : pur si simplu nu stiu ceea ce isi doresc! Si nu poti sa ceri ceva daca nu stii ce vrei.

Ceea ce urmeaza este o introducere spre minunata carare a implinirii visurilor tale. Vei descoperi secretele stabilirii si realizarii ambitiilor tale marete.

In esenta trebuie intocmita o lista de lucruri ce trebuiesc facute pana la o anumita data. Pana maine ? Pana luna viitoare ? Bineinteles ca nu. Aceasta este lista cu ceea ce ai de facut de-a lungul vietii tale. Pe lista de prioritati lucruri noi pot fi adaugate, altele eliminate si, ceea ce este cel mai important, bifate de pe lista odata ce sunt atinse.

Iata un ghid concis pentru intocmirea corecta a unei Liste de Prioritati:

a. Cele mai importante scopuri trebuie sa fie ale tale. Nu ale sotiei sau sotului tau. Nu ale copilului. Si nici ale sefului tau. Doar ale tale. Cand le permiti celorlalti oameni sa-ti traseze calea pentru dobandirea succesului, nu faci altceva decat sa-ti sabotezi viitorul.

b. Scopurile tale trebuie sa insemne ceva pentru tine. Cand iti scrii prioritatile, trebuie sa te intrebi . Motivele pentru trasarea unui nou curs al actiunii te umplu de putere si energie pentru a o lua de la capat in fiecare dimineata.

c. Scopurile tale trebuie sa fie precise si masurabile. Generalizarile vagi si afirmatiile de genul nu sunt bune. Incearca sa fii cat mai exact!

d. Scopurile tale trebuie sa fie flexibile. Cu un plan flexibil nu te vei simti incorsetat si iti va permite sa profiti de fiecare oportunitate care iti va aparea.

e. Scopurile tale trebuie sa te provoace, sa te pasioneze. Forteaza-te sa iesi din zona ta de comfort pentru a capata acea energie.

f. Scopurile tale trebuie sa fie in concordanta cu sistemul tau de valori. Acorda atentie intuitiei tale, flerului tau. Cand iti propui un scop ce iti contrazice valorile, ceva in interiorul tau se va rupe. Ai mare grija.

g. Scopurile tale trebuie sa fie echilibrate. Asigura-te ca ai inclus si perioade in care sa te relaxezi, sa te distrezi si sa te bucuri alaturi de prietenii tai apropiati.

h. Scopurile tale trebuie sa fie realiste. Forteaza, dar nu deveni ridicol. Daca esti mic de statura, nu vei juca niciodata in NBA. De asemenea, asigura-te ca ti-ai lasat suficient timp pentru a-ti atinge scopurile.

i. Scopurile tale trebuie sa includa si o contributie. Din nefericire, prea multi oameni sunt furati de implinirea scopurilor lor, incat uita sa daruiasca inapoi ceva si societatii. Nu uita sa treci in lista ta de scopuri si contributia ta catre societate.

j. Scopurile tale au nevoie de sprijin. Ori iti selectezi doar cateva scopuri pe care sa le spui tuturor, ori iti impartasesti toate visele doar catorva persoane. In fiecare caz, iti creezi o retea de sprijin si responsabilitate.

Incepe ACUM sa scrii lista – 101 Scopuri!

Este timpul sa incepi planul tau maret. Acorda-ti cateva clipe de relaxare, asculta niste muzica. si scrie cele 101 de scopuri. Deschide-ti mintea catre TOATE posibilitatile. Incepe fiecare scop cu sau . Nici macar sa nu-ti treaca prin cap sa-ti impui vreo restrictie! Pentru a te ajuta cu acest proces, iata niste intrebari cheie pe care sa ti le pui:

Ce vreau sa fac?

Ce vreau sa am?

Unde vreau sa ajung?

Ce contributie vreau sa aduc?

Ce vreau sa invat?

Cu cine vreau sa ma intalnesc si sa-mi petrec timpul ?

Cat de mult vreau sa castig, sa economisesc si sa investesc ?

Ce voi face pentru a ma distra si pentru a fi sanatos ? Acest proces poate sa tina 2 ore. Ar putea sa-ti ia si 2 saptamani. Nu te opri pana nu scrii cele 101 scopuri. Aminteste-ti ca asa iti fauresti o viata mai buna – singura pe care o ai.

Mult succes! [sursa: hit.ro]