De teama majorării impozitelor, americanii își încasează dividendele în avans

De: Marian Andrei / 06.12.2012, 18:30
De teama majorării impozitelor, americanii își încasează dividendele în avans
Mai mult de 110 de companii americane au anunțat că vor plăti în această lună 22 de miliarde de dolari sub formă de dividende speciale - de fapt dividende pentru anul viitor plătite în avans - pentru a evita o posibilă creștere a impozitelor care ar putea avea loc la anul.

Taxele asupra dividendelor sunt în prezent de 15%, dar ar putea ajunge și la 43,4% dacă reducerile fiscale instaurate în epoca Bush vor fi anulate în luna ianuarie.

Cea mai mare sumă îi va reveni lui Sheldon Adelson, CEO al Las Vegas Sands, care va încasa dividende de 1,2 miliarde de dolari. „Economia” pe care o va face Adelson încasând în avans această sumă este de 340 de milioane de dolari.

Ultimul înscris pe lista încasărilor în avans este Larry Ellison, CEO al Oracle, care va primi 198,9 milioane de dolari din cele 800 de milioane pe care firma americană a anunțat că le va da acționarilor.

În orice caz, statul american iese păgubit cu o sumă „frumușică” din plata în avans a dividendelor – va încasa cu titlul de impozit la cele 22 de miliarde de dolari doar 3,3 miliarde de dolari, față de de 9,5 miliarde pe care le-ar fi încasat anul viitor.