De unde este păpușa originară?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
De unde este păpușa originară?
Este probabil că primile păpuși să fie inventate de către copii, fiind confecționate din obiecte naturale cum ar fi bețe și pietre. Dar pentru cei mai mulți oameni, păpușile au fost mai mult decât niște jucării.

Răspunsul este – de peste tot. Păpușă este una din cele mai vechi lucruri făcute de om. Se găsește atât în rândul sălbatic cât și în civilizație, și știm sigur că au existat păpuși în egiptul vechi, la greci sau în civilizațiile române.

Este probabil că primile păpuși să fie inventate de către copii, fiind confecționate din obiecte naturale cum ar fi bețe și pietre. Dar pentru cei mai mulți oameni, păpușile au fost mai mult decât niște jucării. De exemplu, în America indienii le dădeau copiilor păpuși ceea ce făcea parte dintr-o serie de instrucțiuni religioase, păpușă reprezentând un zeu și era confecționată din lemn.

În Japonia, o păpușă mai primitivă era data copiilor făcută din sălcie cu așchii sau șiruri de caractere pentru păr și haine din hârtie. Mai există și o păpușă în formă de țap care era „hrănită” și îmbrăcată și tratată că și cum ar fi fost în viață. Acesta păpușă era data proaspetelor mame ca să fie ferite și ele dar și copilul de către spiritele rele.

Dar în afară păpușilor „magice”, fetițele japoneze aveau și păpuși ordinare. Printre adepții lui Mohamed, păpușile nu trebuie să aibă formă umană. În ciudă acestui fapt, păpuși îmbrăcate elaborat sunt adesea date fetelor care se căsătoresc, ele făcând pasul acesta de la o vârstă chiar fragedă. Mamelor nu prea le place să facă cadouri păpuși fiicelor lor, de teamă că un duh rău din păpușă le poate face rău copiilor, însă multe fetițe își confecționează propriile lor păpuși, din piese de lemn.

Păpușile sunt comune în Africa, dar sunt uneori utilizate pentru ritualuri magice. În aceeași măsură, păpușile din Europa au fost asociate cu ritualurile religioase din cele mai vechi timpuri. Multe dintre păpuși au fost conectate cu chipuri de sfinți și au fost asociate cu festivalul de Crăciun.