De unde provin denumirile celor mai faimoase companii

De: Gabriela Voicu / 20.04.2012, 18:00
Te-ai întrebat vreodată ce a inspirat denumirile unor brand-uri celebre? Unele provin de la cei care le-au înființat, în timp ce altele au origini neașteptate. Află mai multe!

1. ADIDAS

Denumirea companiei provone de la numele fondatorului, Adolf (Adi) Dassler, al cărui prenume a fost prescurtat Adi și i-au fost adăugate primele trei litere ale numelui.

2. ADOBE

Termenul provine de la un râu care curgea prin spatele casei cofondatorului companiei, John Warnock.

3. AMAZON

Jeff Bezos a dorit ca numele companiei sale să înceapă cu litera „A”, așa că a căutat cuvinte în dicționar și s-a oprit la Amazon deoarece spera ca afacerea sa să devină cea mai importantă din lume, așa cum fluviul Amazon este cel mai mare.

4. AUDI

Cele patru inele care alcătuiesc sigla reprezintă cele patru companii din consorțiul Auto-Union, din 1932. Acestea erau DKW, Horch, Wanderer și Audi. După război, numele Audi (care în latină înseamnă „a auzi”) a dispărut, însă în 1965 și-a făcut din nou apariția, folosind ca logo cele patru inele. Numele Audi este totodată varianta latinizată a numelui fondatorului, August Horch, care în germană înseamnă tot „a auzi”.

5. CANNON

Denumirea provione de la prima camera foto a companei, numită Kwanon, termen care rândul său provine de la zeița milei, din filozofia budistă. În 1935, Kwanon a fost schimbat în Cannon, pentru a fi integrat mai ușor pe piața internațională.

6. COCA COLA

Numele este derivat de la frunzele de coca și de la semințele de kola, utilizate pentru aromă. Fondatorul John Pemberton a schimbat litera „K” de la kola cu „C” pentru ca denumirea finală să arate mai bine.

7. EBAY

Inițial, site-ul a aparținut Grupului Echo Bay Technology, firma din cadrul Omidyar Consulting. Cei de la Omidyar au încercat să înregistreze domeniul web sub forma echobay.com, însă fusese cumpărat de compania miniera Echo Bay Mines, așa că l-a prescurtat ebay.com.

8. IBM

Pentru a-și surclasa fostul anagajator, compania National Cash Register, Tom Watson și-a denumit compania IBM (International Business Machines).

9. IKEA

Este un acronim format din primele litere ale numelui fondatorului – Ingvar Kamprad, plus denumirea satului în care el a copilărit – Elmtaryd Agunnaryd.

10. LEGO

Termenul este o combinație formată din expresia „Leg godt”, tradusă „a juca bine”. Lego mai înseamnă „a asocia / a pune alături” în latina, însă compania Lego susține că aceasta este doar o coincidență.

11. NIKE

Denumirea provine de la zeița greacă a victoriei, iar sigla simbolizează zborul ei.

12. NIKON

Este versiunea prescurtată a termenului nipon Kogaku, care înseamnă „optică japoneza”.

13. NOKIA

Deschisă inițial ca fabrică de cherestea, ulterior a fabricat produse din cauciuc, în orașul finlandez Nokia.

14. STARBUCKS

Starbuck este numele unui personaj din romanul lui Herman Melville, „Moby Dick”.

15. VODAFONE

Acronim care reprezintă combinația termenilor „voce”, „date”, „telefon”.