De unde știu oamenii de știină că animalele nu disting culorile?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
De unde știu oamenii de știină că animalele nu disting culorile?
Pentru a afla dacă animalele chiar disting culorile, savanții au condus anumite experimente. Tot ce pot spune ei este că, pe baza rezultatelor acesto experimente, anumite animale nu pot vedea culorile.

Să luăm câinii, de exemplu. Câinii au putut fi dresați astfel încât să saliveze atunci când auzeau anumite note muzicale. Acest fapt a fost posibil pentru că, atunci când acele sunete se auzeau, câinii primeau mâncare. Apoi, același tip de experiment a fost făcut și cu diferite culori. A fost imposibil pentru câini să distingă care culori erau semnale pentru mâncare. Concluzia: câinii nu percep culorile.

Un experiment similar a fost făcut și cu pisici. S-a făcut o încercare de a dresa pisici diferite să vină la mâncare, ca răspuns la semnale cu șase culori diferite. Însă, pisicile au confundat întotdeauna culoarea lor cu nuanța de gri pe care o vedeau. Deci, se crede că pisicile nu percep culorile.

Știm că maimuțele și gorilele pot distinge culorile, pentru că experimentele au dovedit-o. Ele au fost dresate să își caute mâncarea într-un dulap, având una dintre uși pictată într-o anumită culoare. Nu au mers la uși de alte culori, care nu aveau mâncare.

Însă, până și oamenii de știință recunosc că dovezile care să arate că majoritatea animalelor nu pot distinge culorile nu sunt complete. Poate că alte experimente vor arăta ceea ce nu știm deja despre animale. De exemplu, caii pot distinge culorile verde și galben de orice nuanță de gri și între ele, potrivit unor experimente. Însă, ei nu pot recunoaște roșul sau albastrul ca fiind culori.