De unde știu savanții din ce e făcut soarele?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
De unde știu savanții din ce e făcut soarele?
Este deja cunoscut că soarele este o minge de dimensiuni mari, compusă din multe straturi de gaze, la temperaturi ridicate. Însă, de unde am aflat asta sau orice alte informații pe care le știm despre soare?

Astronomii au obținut multe informații pe care le știu despre soare cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi spectroscopul, spectrograful, spectroheliograful, conarograful, telescopul radio și sonda de spațiu.

Spectroscopul este folosit pentru a studia gazele strălucitoare ale soarelui. El le permite oamenilor de știință să vadă ce substanțe chimice produc anumite culori din lumina soarelui. Spectrograful ajută savanții să monitorizeze permanent aceste culori.

Spectrohelioscopul este cel care le arată astronomilor cum sunt distribuite anumite substanțe pe suprafața soarelui. Atunci când acest instrument are și un echipament fotografic atașat, el devine spectroheliograf.

Coronagraful este un derivat special al telescopului. Cu ajutorul lui, astronomii pot fotografia coroana soarelui, fără a fi nevoie să aștepte o eclipsă pentru a face asta. Un telescop radio ajută savanții să studieze undele radio emise de către soare.

Din cauză că atmosfera pământului oprește multe dintre radiațiile soarelui înainte să îi ajungă la suprafață, oamenii de știință trimit instrumente în afara atmosferei. Astfel de sonde spațiale îi ajută să afle mai multe informații despre soare.

Deși aspectele tehnice ale funcționării acestor aparate este dificil de explicat, putem vedea că astronomii au la ce instrumente să apeleze, ca să descopere cât mai multe despre soare.