De unde vin metalele?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
De unde vin metalele?
Metalele pure sunt elemente chimice. Asta înseamnă că ele nu pot fi divizate în alte substanțe. Există peste o sută de elemente chimice cunoscute, dintre care circa 80 sunt metale.

Câteva dintre metale, printre care aurul, platina, argintul și, uneori, cuprul, se găsesc în stare pură doar în interiorul pământului. Majoritatea metalelor, însă, nu sunt disponibile în concentrație maximă în natură. Ele pot fi extrase doar din combinațiile cu alte substanțe.

Compușii chimici care se găsesc în natură poartă numele de minerale. Mineralele importante, mulțumită metalelor pe care le conțin, se numesc minereuri.

Valoarea unui minereu depinde de concentrația metalului din structura lui și cât de costisitoare este extragerea metalului din minereu. Ea depinde și de cererea pieței pentru metal.

Metalul pur se poate obține din minereuri prin mai multe metode. Unele minereuri au nevoie doar să treacă prin câțiva pași, în timp ce altele necesită mai multe procese.

Atunci când minereul iese din mină, el conține, de obicei, cantități mari de materiale nedorite, cum ar fi argila sau piatra. De obicei, acestea sunt eliminate înainte ca partea valoroasă a minereului să fie procesată.

Cuprul și aurul au fost, probabil, primele metale pe care omul a învățat să le folosească. Ele se găsesc, în natură, atât în stare pură, cât și în minereuri. Cuprul a fost folosit încă din anul 5.000 Î.Hr., iar aurul a fost utilizat, pentru prima oară, înainte de anul 4.000 Î.Hr.