De Valentine’s Day, Proconsul vine sa cânte în Clubul PRO

Apropo.ro / 16.01.2002, 12:49
De Valentine's Day, Proconsul vine sa cânte în Clubul PRO
"Daca cerul ar putea....". Vocea inconfundabila a lui Bodo, solistul vocal al trupei Proconsul, a inundat în toamna Piața Sfatului. Cea mai buna piesa româneasca a anului 2000, "Cerul", clasata pe primul loc în topul radiourilor din țara, avea sa fie rasplatita la "Cerbul de aur"

„Daca cerul ar putea….”. Vocea inconfundabila a lui Bodo, solistul vocal al trupei Proconsul, a inundat în toamna Piața Sfatului. Cea mai buna piesa româneasca a anului 2000, „Cerul”, clasata pe primul loc în topul radiourilor din țara, avea sa fie rasplatita la „Cerbul de aur” cu marele premiu.

Fara fițe
Formația Proconsul a debutat în 1999 cu piesa „De la ruși”, punând bazele unui stil inconfundabil de pop-rock cu influențe de blues, grunge și alternative. Albumul s-a intitulat „Tatuaj” și a cuprins piesa de rezistența „Cerul”. Bogdan Bodo Marin, Dragoș Dinca, Robert Anghelescu, Karoly Visky și Vali Petricenko sunt cei cinci membri ai formației. Succesul nu li s-a urcat la cap. Au ramas aceiași baieți modești și sociabili ca atunci când erau niște necunoscuți. Pe scena cânta doar live. Nu vor sa scoata albume pe banda rulanta. Tot ce conteaza este ca produsul lor sa fie bine lucrat.

Orașul romantic
Dupa „Cerbul de aur”, Proconsul a intrat în studiouri și a înregistrat cel de-al doilea album, „Mi-ai luat inima”, lansat în noiembrie anul trecut pe casete și CD-uri. Melodiile sunt melancolice. Textele, nostalgice. Formația va întreprinde cu aceste noutați un miniturneu în Brașov, oraș de care s-au îndragostit și pe care-l considera romantic. În 14 februarie, Proconsul va cânta pentru toți amorezii din Clubul PRO, iar în urmatoarele doua zile la Predeal și Sinaia. Ziua Sfântului Valentin, ocrotitorul îndragostiților, este cu siguranța cea mai potrivita pentru a cânta despre iubire.

Pasiunile proconsulilor
Bodo – pescuit
Dragoș – mașini
Vali – femei
Robert – istoria religiilor
Karoly – muzica simfonica

„Mi-ai luat inima”
Noul album Proconsul include 11 piese. Noul single, „Zbor”, are deja parte de un videoclip. Alte piese de rezistența sunt „Poveste”, „Scrisoare” și „Fara prieteni”. Textele sunt scrise de Bodo, iar compozițiile aparțin în mare parte lui Robert Anghelescu. Adevaratul turneu de promovare al ultimului album va avea loc în martie. Spre sfârșitul anului, Proconsul se va retrage din nou în studiourile de înregistrare, pentru a pune la cale un nou proiect muzical.

Cine a fost Sfântul Valentin
Se spune ca Valentin (foto) a fost un preot care a slujit în Roma, pe vremea împaratului Claudius al II-lea (secolul III d.H.). Claudius a interzis casatoriile, convins ca barbații liberi vor fi soldați mai buni. Valentin s-a împotrivit deciziei și a continuat sa oficieze casatorii în secret. Împaratul l-a condamnat la moarte. Potrivit legendei, în închisoare, Valentin s-a îndragostit de fiica unui paznic. I-a trimis o scrisoare pe care a semnat-o „De la al tau Valentin”. Expresia s-a pastrat, iar scrisorile trimise cu aceasta ocazie se numesc „valentine”. Anual, în lume se trimit în jur de un miliard de „valentine”.

De ce 14 februarie?
În anul 496, Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie drept Ziua Sfântului Valentin. În Evul Mediu, în Franța și Anglia s-a încetațenit credința ca 14 februarie este ziua în care debuta împerecherea pasarilor, o zi a romantismului și a dragostei. În calendarul ortodox, Sf. Valentin e aniversat în 16 februarie. La noi, accentul se pune pe un sfânt militar, sarbatorit pentru puterea de sacrificiu.

Marius Crețu
[Brasoveanul]