De Ziua Autismului, 2 aprilie, clădirile vor fi iluminate în albastru

De: Carmen Ulian / 02.04.2014, 09:30
De Ziua Autismului, 2 aprilie, clădirile vor fi iluminate în albastru
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului va fi marcată, miercuri, printr-un miting în Parcul Colțea din Capitală, urmat de un marș până în Parcul Unirii, dar și prin iluminarea în albastru a mai multor clădiri importante.

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) va organiza, miercuri, prin intermediul fundațiilor și asociațiilor membre, o serie de evenimente, atât în București, cât și în țară, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului asupra autismului, dar și de a atrage atenția autorităților asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din România.

QUIZ – În ce țări este permisă biciuirea soțiilor, de Paște?

În București va fi organizat, începând cu ora 11.00, un miting în Parcul Colțea de la Universitate, urmat de un marș, la ora 12.30, și de lansarea de baloane albastre, în Parcul Unirii, la ora 13.00.

De asemenea, ca în fiecare an, pe 2 aprilie, organizațiile din România se alătură campaniei internaționale „Light It Up Blue”, prin iluminarea în albastru a mai multor clădiri instituționale importante, din București și din țară.

La București, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația Învingem Autismul și Asociația Autism România au pregătit iluminarea în albastru, între orele 21.00 – 00.00, a Parlamentului și a Ateneului Român.

În același interval, alte organizații membre FEDRA desfășoară acțiuni și manifestații publice în orașele: Baia Mare, Bistrița Năsăud, Brașov, București, Cluj Napoca, Craiova, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Suceava, Tulcea.

În semn de solidaritate cu persoanele cu autism, în țară vor fi iluminate în albastru clădirile: Primăria și Turnul Ștefan din municipiul Baia Mare, Primăria municipiului Bistrița Năsăud și Turnul Catedralei Evanghelice din Bistrița Năsăud, Casa Sfatului din Brașov, Primăria Brașov, Cetatea Brașov, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăriile Dăbuleni și Băilești – Dolj, Primăria Iași, Universitatea „Al. I Cuza”, Universitatea „Petre Andrei”, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Camera de Comerț și Industrie, Antal International Network, toate din Iași, Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, Primăria municipiului Pitești și clădirea Consiliului Județean Suceava.

În 2 aprilie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, în urmă cu cinci ani.

În toată lumea, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni pentru a atrage atenția asupra acestei tulburări care atinge 1 din 68 de persoane (conform celor mai recente studii ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor – Atlanta, SUA, publicate în martie 2014), ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.