Dealerii de la Londra au spart pragul de 3,8 lei/euro

Apropo.ro / 28.01.2008, 12:00
Dealerii de la Londra au spart pragul de 3,8 lei/euro
Leul are in fata inca o saptamana dificila, dupa ce investitorii au impins euro pana la 3,84 lei, un nou maxim al ultimilor trei ani.

Leul are in fata inca o saptamana dificila, dupa ce vineri dupa-amiaza, la scurt timp dupa ce BNR a anuntat cursul oficial de 3,7694 lei pentru un euro, investitorii au impins euro pana la 3,84 lei, un nou maxim al ultimilor trei ani.

BNR nu a intervenit direct pe piata valutara, insa Valentin Lazea, economistul-sef al bancii, a afirmat ca in conditiile actuale de inflatie si curs probabilitatea unei noi majorari de dobanda, la sedinta din 4 februarie, este foarte mare. El nu a precizat insa la cat ar putea BNR sa urce dobanda cheie la leu, de la nivelul actual de 8% pe an.

Initial, piata astepta o noua majorare cu inca jumatate de punct procentual pe 4 februarie, care ar fi dus dobanda de politica monetara la 8,5% pe an. Acum, bancile straine care coteaza leul pe pietele off-shore (in special la Londra) iau insa in calcul o crestere cu un punct a dobanzii, la 9,5% pe an.