Decalogul schiorului

Apropo.ro / 03.01.2002, 10:54
Decalogul schiorului
Pentru evitarea accidentarilor Federatia Internationala de Schi a elaborat un "cod" pentru circulatia pe partii intitulat in unele tari "decalogul schiorului". Iata in ce consta el: 1. Respectul celuilalt: orice schior trebuie sa se comporte astfel, in orice clipa, incat sa nu puna pe


Pentru evitarea accidentarilor Federatia Internationala de Schi a elaborat un „cod” pentru circulatia pe partii intitulat in unele tari „decalogul schiorului”. Iata in ce consta el:

1. Respectul celuilalt: orice schior trebuie sa se comporte astfel, in orice clipa, incat sa nu puna pe celalalt de langa el in pericol.

2. Stapanirea vitezei si a comportarii: orice schior trebuie sa-si adapteze viteza de alunecare si comportamentul adecvat propriei sale capacitati fizice si tehnice.

3. Stapanirea directiei: schiorul din deal, a carui pozitie este dominanta, trebuie sa-si aleaga in asa fel traseul si sa prevada o directie de cadere care sa asigure siguranta schiorului din vale.

4. Depasirea: schiorul poate sa efectueze o depasire libera in deal, vale, stanga, dreapta, atata timp cat schiorul care depaseste tine seama de evolutia schiorului depasit si pastreaza o distanta de siguranta suficienta in raport cu el.

5. Incrucisarea si traversarea: schiorul care traverseaza o partie sau un teren de scoala trebuie sa se asigure, mentinand controlul vizual spre deal si vale, luand-si precautiunile necesare preintampinarii unui accident pentru el si pentru altii.

6. Stationarea: schiorul trebuie sa evite sa se opreasca – si numai in cazuri de absoluta necesitate – in pasajele lipsite de vizibilitate. In caz de cazatura, trebuie sa degajeze rapid partia.

7. Urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie sa se faca folosind marginea partiei.

8. Respectarea semnalizarii: oricine trebuie sa respecte semnele internationale de semnalizare instalate pe partie, indiferent de gradul sau de pregatire sportiva, varsta etc.

9. Respectarea naturii partiei: a schia rapid pe o partie rezervata incepatorilor constituie o greseala, ca si aventurarea schiorului incepator pe o partie dificila.

10. In caz de accident: orice schior sau persoana aflata pe partie trebuie sa dea ajutor in caz de accident.
Sursa:MontDeltMar