Deficiente ale sistemului de securitate din SUA

Apropo.ro / 12.07.2007, 12:34
Deficiente ale sistemului de securitate din SUA
Investigatori sub acoperire ai Congresului american au creat o firma fictiva si au obtinut o licenta de la Comisia de Reglementare Nucleara, în martie, care le-ar fi permis sa cumpere materiale radioactive necesare fabricarii unei bombe rediologice, informeaza The New York Times, în

Investigatori sub acoperire ai Congresului american au creat o firma fictiva si au obtinut o licenta de la Comisia de Reglementare Nucleara, în martie, care le-ar fi permis sa cumpere materiale radioactive necesare fabricarii unei bombe rediologice, informeaza The New York Times, în editie online.

Anchetatorii din cadrul Biroul de Audit Guvernamental (GAO) au demonstrat insuficienta masurilor de securitate instituite dupa atentatele din 2001 pentru a împiedica ajungerea materialelor radioactive în mâinile teroristilor, potrivit raportului GAO, care va fi facut public, joi, în Senat.

„Dat fiind faptul ca teroristii au avut interese sa procure materiale nucleare, Congresul si poporul american se asteapta ca acordarea de licente programelor pentru aceste materiale sa fie sigura”, a explicat Gregory D. Kutz, investigator la GAO.

Bomba pe care oficialii ar fi putut-o construi nu ar fi provocat pagube de mare amploare sau contaminari importante, ci eventual consecinte de natura economica în orice oras ar fi fost detonata, scrie The New York Times.

Operatiunea sub acoperire a constat într-o cerere emisa de o companie fictiva de constructii, cu sediul în Virginia de Vest. Autoritatile de la Comisia de Reglementari Nucleare nu au vizitat compania si nici macar nu au desfasurat interviuri, iar în 28 de zile au trimis prin posta licenta, scrie raportul.

Mediafax