Delia Antal îndeamnă studenţii la film şi regie să facă filme bune

Apropo.ro / 19.01.2013, 06:00
Delia Antal îndeamnă studenţii la film şi regie să facă filme bune
După ce a văzut lungmetrajul “Amour”, care a câştigat premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi Globul de Aur, Delia Antal e de părere că:“Studenţii talentaţi se pot inspira să facă filme mai bune!”.

Actriţa şi regizoarea Delia Antal este mare amatoare de filme. Astfel, ea merge aproape zilnic la cinema sau la teatru, fie că este la Londra, la New York – pe Broadway sau în România. Duminica trecută, Delia Antal a decis să meargă din nou la film. Aflată la Londra, actriţa a ales să vadă o producţie care a obţinut premiul Palme d’Or, anul trecut, la Festivalul de la Cannes, dar care a fost desemnat şi cu distincţia „Cel mai bun film străin” la Globurile de Aur, „Amour”, deoarece nu a reuşit să îl vadă la Cannes fiind ocupată cu filmările documentarului „WE CANnes”. Filmul a fost apreciat de criticii de film şi a intrat pe lista propunerilor pentru Oscar la categoria cel mai bun film străin. În regia lui Michael Haneke, considerat unul dintre cei mai mari regizori europeni, „Amour” este o poveste despre iubirea matura dintre o femeie pe moarte şi soţul ei, care încearcă să facă faţă bolii acesteia. Delia Antal nu este însă de aceeaşi părere, considerând filmul „Amour” deprimant şi foarte trist, sobru şi crud, fără pic de speranţă.

Delia Antal

„Deşi anul trecut am fost la Festivalul de la Cannes, abia duminica trecută am văzut filmul „Amour”, în regia lui Michael Haneke. Nu are pic de dragoste în el sau speranţă, nu arată iubirea de familie, este filmat într-un apartament, n-am fost prea încântată de această producţie… Nu induce lumea spre a fi mai bună! Povestea filmului este similară cu cea a tatălui meu, în ultimele zile ale vieţii sale. Din păcate, personajul filmului are parte de chin şi propriul soţ îi ia viaţa. Nu înţeleg ce fel de iubire este aceasta! Poate că suntem noi, romanii, mai cu Dumnezeu!”, povesteşte Delia. „Am văzut filmul cu un amic irlandez. El a zis că înţelege de ce soţul şi-a sufocat cu perna soţia, ca să nu mai sufere şi să nu o mai vadă lumea, inclusiv fiica ei, deteriorându-se. A omorât-o să îi păstreze integritatea, fiind astfel de părere că i-a făcut un bine. Sună ciudat, nu? Pentru vestici are sens! Destul de şocant pentru mine”, spune Delia, foarte revoltată. „Dar există şi o parte bună aici! Dacă acest film a câştigat Palm D’Or-ul şi Globul de Aur, îi rog pe toţi studenţii de la Regie şi film să vadă acest film, să prindă încredere în ei şi să facă filme pentru că orice fel de film poate câştiga un festival, cred că este vorba de noroc. Până la urmă, cea mai corectă atitudine a fost a regretatului Sergiu Nicolaescu. A făcut filme de calitate, pentru oameni, nu pentru premii!”, mai spune actriţa şi regizoarea filmului său de debut, „D’ORA”.