Delta Aqaridele, ploaie de stele în noaptea de 28 spre 29 iulie 2014

De: Carmen Ulian / 28.07.2014, 12:00
Delta Aqaridele, ploaie de stele în noaptea de 28 spre 29 iulie 2014
În noaptea de 28 iulie va avea loc un curent de meteori denumit Delta Aquaride sudice. Preț de câteva ore se va putea vedetea un spectacol pe cer, dacă acesta este senin și nu este deranjat de luminile orașului.

Delta Aquaride este una dintre cele mai cunoscute ploi de meteoriți ce are loc anual între 12 iulie și 13 august. Delta Aquaride va atinge apogeul în această noapte, de 28 spre 29 iulie 2014. Fenomenul se va vedea mai bine de pe teritoriul Timișoarei.

„În această noapte se produce maximul unui curent de meteori, numit Delta Aquaride sudice. În condiții ideale, se pot vedea maxim 20 de stele căzătoare pe oră care par a veni din constelația Aquarius”, susțin reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Delta Aquaridele sunt meteoriți care, spun specialiștii, ar proveni din cometa 96P Machholz. Ploaia de meteoriți se întâmpla atunci când planeta noastră traversează calea orbitala a cometei.

Donald Machholz descoperit aceasta cometă în 1986. Este o cometă cu perioadă scurtă de timp, a cărei orbită o poartă în jurul Soarelui o dată la aproximativ cinci ani. La afeliu – cea mai mare distanță de la soare – cometa trece dincolo de orbita lui Jupiter. La periheliu – cel mai apropiat punct de la soare – cometa 96P Machholz ajunge și în interiorul orbitei lui Mercur.