Demonstrații pentru autonomia Ținutului Secuiesc în Europa

De: Marian Andrei / 11.03.2013, 09:52
Demonstrații pentru autonomia Ținutului Secuiesc în Europa
Demonstrații pentru autonomia Ținutului Secuiesc au fost organizate duminică în Ungaria, dar și în orașe importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm și Zurich, și America - în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto și Ottawa.

Peste 1.000 de persoane de toate vârstele au protestat în fața Ambasadei României de la Budapesta duminică după-amiaza. Steaguri ale Ținutului Secuiesc și Ungariei au fost fluturate de mulțime, iar numeroși protestatari au purtat „steagul lui Arpad”, simbolul unei dinastii medievale ungare.

Numeroși demonstranți au venit îmbrăcați în costume populare secuiești. De asemenea, unii au purtat o ținută amintind de Garda Zdrențăroșilor, o grupare paramilitară creată în anii ’20, iar alții au fost îmbrăcați în ținuta de culoarea neagră a „Gărzilor Patriei din Carpați”.

Secretarul asociației, Lajos Laszlo, a dat citire unui mesaj al Ținutului Secuiesc, în care secuii afirmă că doresc să își utilizeze limba maternă și simbolurile și în care au îndemnat ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială.

„Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura soluție acceptabilă”, a subliniat el.

Demonstrații pentru autonomia Ținutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade și consulate ale României din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm și Zurich. În Statele Unite, proteste au fost plănuite la New York, Cleveland și Los Angeles. Demonstrații au avut loc și în orașele canadiene Toronto și Ottawa.