Dependența de alcool, tratata pe calculator

Apropo.ro / 25.07.2006, 13:18
Dependența de alcool, tratata pe calculator
Persoanele dependente de alcool vor avea un nou aliat în lupta cu viciul, un program de calculator creat de cercetatorii de la University of Wales, Marea Britanie, informeaza BBC News Online. Cercetatorii sunt de parere ca dependența de alcool apare deoarece unele persoane sunt în

Persoanele dependente de alcool vor avea un nou aliat în lupta cu viciul, un program de calculator creat de cercetatorii de la University of Wales, Marea Britanie, informeaza BBC News Online.

Cercetatorii sunt de parere ca dependența de alcool apare deoarece unele persoane sunt în mod inconștient foarte atente la o serie de stimuli precum reclamele sau imaginile propriu-zise ale bauturilor alcoolice din magazinele de profil.

„Atunci când dependenții de alcool se confrunta cu stimuli legați de alcool se gândesc automat la bautura și chiar ajung sa o consume”, este de parere profesorul Miles Cox, coordonator al echipei care a pus la punct acest program de calculator, numit Alcohol Attention-Control Training Programme (AACTP).

Programul se bazeaza tocmai pe ignorarea acestor stimuli, dependentul având de rezolvat niște probleme cu feedback imediat. De exemplu, acestuia i se da o imagine cu o bautura înconjurata de o anumita culoare, iar dependentul trebuie sa identifice foarte repede culoarea, ignorând bautura.

La testarea acestui program au participat o suta de voluntari. Rezultatele au scos la iveala faptul ca, pe parcursul a doar patru ședințe, dependenții au manifestat o „reducere semnificativa” a atenției acordate alcoolului și implicit o reducere a consumului de alcool.

Psihologii care au lucrat la acest program au declarat ca voluntarii s-au simțit mai stapâni pe situație. Mai mult, comportamentul dependenților a continuat sa se îmbunatațeasca pe parcursul urmatoarelor trei luni de la testarea acestui program.

Participanților li s-a mai testat capacitatea de a rezolva diverse situații legate de consumul de alcool și de starile lor emoționale.

Echipa de cercetatori spera ca în curând acest program sa poata fi accesat online.

Mediafax