Dependenta vs independenta

Apropo.ro / 28.11.2007, 14:32
Dependenta vs independenta
Ziua in care copilul tau da semne de "adult" incepe inca din copilarie, atunci cand isi doreste sa incerce lucruri pe propria piele.

Ziua in care copilul tau da semne de "adult" incepe inca din copilarie, atunci cand isi doreste sa incerce lucruri pe propria lui piele si pentru el.

Poate fi considerat dificil sa tii sub control toate schimbarile prin care trece copilul tau si chiar din clipa in care incepe cu interminabilele intrebari. Schimbarile au loc intr-un mod rapid in viata lui (chiar si a parintilor).

Iti poti incuraja copilul spre a fi mai independent incercand actiunile urmatoare:

Accepta anumite obiceiuri – nu-i refuza dorintele, cerintele deoarece sunt o parte esentiala care iti arata ca se schimba, creste, se dezvolta ca si individ.

Lasa-l mai liber – daca isi doreste sa faca ceva anume, uneori poate sa treaca peste cuvantul tau supravegheaza-l fara sa isi dea seama; daca isi doreste sa faca lucruri pe propria lui piele lasa-l sa incerce, totusi atat cat este rezonabil.

Gaseste explicatii pentru orice – fiecare lucru cu care tu, ca parinte, nu esti de acord incearca sa ai si o explicatie motivata pentru a-l face sa inteleaga implicatiile faptelor sale si eventual rezultatele.

Distrage-l – uneori este imposibil sa il faci sa iti urmeze sfaturile, sa te asculte fara ca acesta sa se supere. Este mai inteligent sa folosesti tactici de diversiune sau sa-i permiti sa faca alegerile oferindu-i sprijinul tau.

Nu te folosi de ordine si ultimatumuri – incearca sa-i fi aproape ca un prieten decat sa-l pui la zid in momentul in care a gresit. Cu pedeapsa nu faci mare lucru, mai ales pe viitor…te tine minte.

In genere, copilul tau va face exact opusul spuselor si sfaturilor tale. Zice ca tine si face ca el. Chiar daca simti ca protectia ta este pusa in dificultate incearca sa-l intelegi si sa-i oferi spatiu.

Nu-l lasa sa se simta la tot pasul controlat. Isi doreste sa stea in intimitate in camera sa, sa isi puna lucrurile asa cum doreste, sa manance cat si ce isi doreste. Chair daca totul pare iritant pentru tine incearca sa fi alaturi de el mai discret.

Invata-l sa vada ca esti o persoana importanta in viata sa. Va ajuta pe amandoi. Discutati cat mai mult ca intre prieteni, astfel ca tu, ca parinte, primul de eventualele probleme sau stari prin care trece.

Ofera-i dragoste si atentie si de fiecare data cand isi doreste sa fie cu tine fa-ti timp.

Daca esti langa el tine-ti si tu emotiile sau durerea ca al tau copil incepe usor sa devina independent. Vorbeste cu el sa te ajute la randul sau sa treci prin etapele inevitabile ale dezvoltarii sale. Impreuna va va fi mai simplu, dependenta lui fata de tine ramane oricum pana tarziu in timp.