Deprecierea dolarului a stimulat turismul în Statele Unite

Apropo.ro / 27.12.2004, 11:38
Deprecierea dolarului a stimulat turismul în Statele Unite
Deprecierea accentuata a dolarului din ultima perioada a stimulat calatoriile turistice în Statele Unite, determinînd creșteri importante ale încasarilor operatorilor hotelieri și aerieni, transmite Reuters. În acest an, Statele Unite vor înregistra o creștere a

Deprecierea accentuata a dolarului din ultima perioada a stimulat calatoriile turistice în Statele Unite, determinînd creșteri importante ale încasarilor operatorilor hotelieri și aerieni, transmite Reuters.

În acest an, Statele Unite vor înregistra o creștere a veniturilor obținute în urma vizitelor turiștilor straini, pentru prima data dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, se arata într-un raport al Asociației Companiilor din Sectorul Turistic (ACST).

„Relansarea sectorului turistic a durat ceva timp, dar turiștii sînt mai încrezatori acum. Nu numai ca vin în numar mai mare, dar sînt dispuși sa și cheltuiasca sume mai mari de bani, prelungindu-și sejurul, optînd pentru excursii suplimentare și alegînd restaurante mai scumpe pentru a lua prînzul”, a adaugat Cathy Keefe, purtatorul de cuvînt al asociației.

ACST a estimat ca numarul total al turiștilor straini care vor vizita SUA în acest an va crește cu 7,5% fața de 2003, pîna la 43,5 milioane de persoane.

În anul 2000, numarul vizitatorilor internaționali în Statele Unite a fost de 51 de milioane de persoane.

Dieter Huckestein, președintele operațiunilor hoteliere deținute de Hilton Hotels, a declarat ca încasarile obținute din acest tip de activitați au crescut cu 40% în Hawaii fața de anul anterior, în principal datorita numarului sporit de turiști asiatici.

El a adaugat ca pe coasta de est, în special în New York și în Florida, cererea de camere de hotel a urcat mult, datorita creșterii numarului vizitatorilor europeni.

„Faci o afacere buna venind în SUA. Daca obții un bilet de avion la un preț rezonabil, poți sa locuiești la un hotel și sa faci cumparaturi la prețuri reduse fața de cele de acasa, economisind, astfel, bani”, a afirmat Huckestein.

De asemenea, Mariott International a prognozat ca numarul turiștilor europeni care se vor caza la hotelurile sale din San Francisco va urca, în acest an, cu 30% fața de 2003, în New York avansul fiind estimat la 10%.

„În plus, am început sa repartizam mai multe camere agenților internaționali, cei care rezerva pachetele turistice pentru vizitatori”, a declarat purtatorul de cuvînt al companiei, John Wolf.

Hotelul Marriott Marquis din piața Times Square din New York are 1.600 de angajați care vorbesc 70 de limbi și dialecte.

Analiștii cred ca, în afara de deprecierea dolarului, printre elementele care au favorizat redresarea sectorului turistic se mai numara și atenuarea temerilor legate de atacurile teroriste, construcția unor parcuri de distracții tematice și reducerea unor amenințari legate de sanatate, precum gripa asiatica sau sindromul respirator acut sever.

Moneda americana se menține aproape de minimul istoric atins fața de euro de la lansarea acestei devize, în luna ianuarie a anului 2002, și se situeaza puțin peste minimul din ultimii cinci ani fața de yenul japonez.

De asemenea, lira sterlina reprezinta aproape doi dolari.

„Cursul de schimb are un impact extraordinar asupra afacerilor din domeniul turismului, în special în regiunea estica, în orașe ca New York, Boston și Orlando. În luna decembrie am înregistrat un aflux extraordinar de europeni veniți la cumparaturi”, a declarat purtatorul de cuvînt al companiei Starwood Hotels & Resorts Worldwide.

Mediafax