Depresia post-natala

Apropo.ro / 07.08.2006, 12:19
Depresia post-natala
Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai minunate experiențe din viața. Totuși, câteodata, aceste momente de bucurie sunt umbrite de tristețe, de ceea ce medicii numesc depresie post-partum. Este esențial ca o proaspata mama sa recunoasca simptomele

Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai minunate experiențe din viața. Totuși, câteodata, aceste momente de bucurie sunt umbrite de tristețe, de ceea ce medicii numesc depresie post-partum. Este esențial ca o proaspata mama sa recunoasca simptomele acestei tulburari și sa știe sa ia masuri în fazele incipiente.

Melancolia de dupa naștere
În primele zile de la naștere pot aparea niște sentimente de melancolie și tristețe care nu pot fi explicate, care pot atinge punctul maxim când copilul are între trei și cinci zile. Mamele se simt neliniștite și iritate, starile lor de spirit trec de la bucurie mare la tristețe care provoaca lacrimi, în perioade foarte scurte de timp, chiar și de ordinul minutelor.

Din fericire, de obicei aceste stari de melancolie dispar când copilul are în jur de 10 zile, mama neavând nevoie de un tratament medical, ci doar de sprijin din partea familiei. De fapt, aceasta melancolie este atât de comuna, încât se poate spune ca face parte din procesul normal al nașterii.

Depresia post-natala
Depresia post-natala, numita de medici depresie post-partum, nu este totuși doar o stare de melancolie prin care trece proaspata mama, deși în majoritatea cazurilor este tratata ca normala. Spre deosebire de melancolia post-natala, depresia apare cam la 6 saptamâni dupa nașterea copilului, câteodata chiar la câteva luni dupa venirea lui pe lume. Simptomele acestui tip de depresie dureaza mai mult și sunt foarte grave.

Tații de obicei nu-și dau seama ca este vorba de o depresie post-partum pentru ca nu este surprinzator pentru o proaspata mama sa fie obosita, sa aiba tulburari de somn și sa nu fie interesata de o relație romantica cu partenerul. Totuși, acestea pot fi chiar simptomele acestei depresii post-partum.

Depresia post-natala necesita tratament medical și cu cât este mai repede tratata aceasta tulburare, cu atât este mai bine pentru mama, copil și restul familiei.

Simptomele depresiei post-natale
Stare de spirit proasta, dificultați în a îngriji copilul și propria persoana, lipsa de interes manifestata fața de copil și propria persoana, plâns, dificultați de concentrare, iritabilitate, tulburari de somn și de alimentație, atacuri de panica și neliniște, stari de melancolie, apariția sentimentului de vina și de insuficiența.

Traseul problemei
Nimeni nu știe cu precizie din ce cauza apar depresiile post-partum. Cercetatorii au descoperit ca una din șase femei sufera din cauza acestei tulburari. Deși schimbarile hormonale explica parțial apariția melancoliei de dupa naștere, nu s-a stabilit daca hormonii joaca vreun rol în apariția depresiei post-natale. Stresul și oboseala pot contribui la apariția acestei tulburari, dar nu constituie singurii factori declanșatori

Unii factori contribuie la creșterea riscului de apariției a depresiei post-partum: o depresie de alt tip din trecut, o experiența neplacuta recenta prin care a trecut mama, precum doliul, sau o experiența neplacuta legata de naștere, un avort spontan sau pierderea altui copil. La acestea se adauga lipsa de sprijin din partea familiei și prietenilor.

Barbații pot suferi de depresie post-natala
Cercetatorii au stabilit ca un barbat din zece sufera din cauza acestei tulburari. Nu este numai faptul ca barbatul își da seama ca viața lui nu va mai fi aceeași sau ca mașina sport de doua locuri trebuie schimbata cu o mașina pentru întreaga familie. Barbații pot suferi din cauza acelorași simptome manifestate de femei, precum oboseala, iritabilitate, schimbari bruște în starea de spirit, sentimentul ca totul se darâma în jurul lor.

Depașirea problemei
Cel mai important pas în depașirea depresiei post-natale este recunoașterea simptomelor și a faptului ca aceasta poate afecta mama sau/ și pe partenerul acesteia. Al doilea ar fi ca aceasta sa ceara ajutor profesional, fara a se simți jenata sau vinovata. Este vorba de un act de curaj, pentru ca este clar ca daca depresia nu este tratata aceasta va influența legatura dintre parinte și copil și poate afecta dezvoltarea emoționala a copilului.

Este vital ca persoana care sufera de depresie-post-natala sa fie sprijinita și nu învinuita. Nu este vina persoanei respective ca este deprimata.

Multe femei cred ca au nevoie doar de o pauza sau de puțin ajutor, din când în când, pentru ca simptomele sa dispara și sa se simta mai bine din punct de vedere psihic. Perioadele cât se poate de lungi de odihna și sprijinul din partea familiei și prietenilor pot fi utile în prevenirea apariției depresiei post-natale. Deci, atunci când bunicii se ofera sa ajute este mai bine ca sprijinul lor sa fie acceptat. Petrecerea unei perioade de timp în afara caminului poate fi foarte utila. În momentul în care apare un copil în viața lor parinții au la dispoziție foarte puțin timp pentru ei înșiși, timpul trebuie administrat cu o precizie militareasca. Exercițiile fizice ușoare pot contribui la ridicarea moralului. În timp ce copilul este plimbat de un membru al familiei, mama poate profita pentru a se îngriji de propria persoana, de exemplu sa faca o baie relaxanta.

Tratamentul depresiei post-partum necesita consiliere psihologica, medicație antidepresiva sau combinarea celor doua.

Trucuri pentru proaspetele mame
* Împarțiți responsabilitatea îngrijirii copilului cu partenerul sau cu alți membri ai familiei, pentru a avea parte de pauze pentru relaxare.

* Petreceți cel puțin cinci minute în afara casei

* Faceți exerciții fizice ușoare

* Daca familia sau prietenii se ofera sa va ajute, nu-i refuzați

* Fiți atente la eventuala apariție a simptomelor post-natale

* Nu va fie teama sa cereți ajutorul unui profesionist.