Depresia sezoniera și fototerapia

Apropo.ro / 10.11.2006, 13:04
Depresia sezoniera și fototerapia
Zilele se scurteaza, lumina soarelui se reduce, apare timpul mohorât: sosirea iernii este adesea cauza starilor de melancolie, dar poate provoca și apariția unei adevarate maladii, depresia sezoniera . Este vorba de o "maladie care afecteaza funcționarea individului din punct

Zilele se scurteaza, lumina soarelui se reduce, apare timpul mohorât: sosirea iernii este adesea cauza starilor de melancolie, dar poate provoca și apariția unei adevarate maladii, depresia sezoniera .

Este vorba de o „maladie care afecteaza funcționarea individului din punct de vedere social și profesional”, a explicat profesorul Claude Gronfier, specialist în ritmuri biologice la departamentul de cronobiologie al Unité Inserm 371 de la Bron, în apropiere de Lyon.

Depresia sezoniera, a carei forma mai frecventa este depresia hibernala, este estimata a atinge 3% și 5% din populația mondiala. Dar un mare numar de cazuri nu sunt diagnosticate.

Vorbim de depresia sezoniera în prezența a trei criterii clinice: episod depresiv major, repetarea acestui episod toamna sau iarna (cel puțin doua ierni consecutive) cu remisie primavara sau vara și lipsa oricaror alte tulburari psihiatrice.

Aceasta maladie prezinta simptomele depresiei (tulburari de stare psihica, de somn, pierderea energiei), cu doua caracteristici: hipersomnie (somnolența exagerata), hiperfagie (pofta mare de mâncare) cu un mare apetit pentru dulciuri.

„Antidepresivele funcționeaza, dar tratamentul cel mai eficace la ora actuala este fototerapia”, indica Claude Gronfier.

Daca depresia sezoniera comporta înca numeroase necunoscute, una dintre ipoteze este ca aceasta boala apare pentru ca lumina zilei se diminueaza afectând ceasul biologic.

Ceasul biologic este o mica structura localizata în creier care imprima ritm organismului. Acesta regleaza mai ales secreția de melatonina, „hormonul nopții”, și ciclul veghe – somn.

„Prin intermediul ciclului lumina – întuneric ne menținem în sincronie cu ziua de 24 de ore”, a explicat Claude Gronfier.

„Intensitatea luminii naturale și cea a luminii artificiale sunt incomparabile: la exterior, la amiaza, lumina poate atinge intensitatea de 100.000 lucși, în timp ce lumina dintr-o încapere se situeaza între 150 și 200 de lucși. Motivul pentru care utilizam fototerapia în tratarea tulburarilor cronobiologice și a depresiei sezoniere este acela ca ceasul biologic este reglat de lumina. Am putea considera lumina drept un medicament”, a declarat Gronfier.

Tratamentul prin lumina trebuie urmat strict. „Recomandarile internaționale sunt expunerea cotidiana timp de 30 de minute la o lumina cu intensitate de 10.000 de lucși timp de cel puțin 15 zile”, a indicat profesorul. Expunerea trebuie sa se faca la trezire, în fiecare zi, la aceeași ora, în funcție de cronotipul pacientului.

Tratamentul poate fi urmat la spital sau la domiciliu cu aparate împrumutate sau cumparate. Pentru a fi eficace, intensitatea luminoasa trebuie sa fie potrivita. Lumina nu este lipsita de pericol: poate avea efecte negative asupra retinei sau asupra pielii. Acest tratament trebuie, deci, urmat sub îndrumarea medicului.