Depresiile combătute prin consultații telefonice

Apropo.ro / 24.06.2012, 10:00
Depresiile combătute prin consultații telefonice
Deși rezultatele terapeutice împotriva depresiilor sunt mult mai mari când consultațiile sunt făcute față în față, ședințele efectuate cu ajutorul telefonului mobil sunt mult mai ușoare pentru pacienți.

Publicația Le Figară afirmă la începutul articolului că „acesta este un studiu care îi va irita cu siguranță pe susținătorii psihanalizei tradiționale”, știindu-se deja că terapiile comportamentale și cognitive (TCC) tratează depresia și limitează riscurile de recidivă – cu atât mai mult cu cât ele sunt asociate cu un tratament medicamentos.

În urma unui studiu realizat de o echipă de cercetători ai Universității Northwestern din Chicago, SUA, s-a demonstrat că „jumătate dintre pacienți renunță la tratament înainte de încheierea acestuia”. „Lipsa timpului, a banilor și a mijloacelor de transport sunt citate ca principale obstacole” au mai punctat cercetătorii.

Pentru a măsura rata de adeziune la TCC, cercetătorii americani au propus unui număr de 325 de pacienți, suferind de depresie moderată, un ciclu de 18 ședințe cu medici generaliști instruiți pentru acest experiment.

Citiți mai multe despre acest studiu pe Mediafax.ro.