Deputații iranieni se preocupa de moda feminina

Apropo.ro / 18.05.2006, 12:46
Deputații iranieni se preocupa de moda feminina
Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege pentru promovarea unei mode feminine iraniene și musulmane, deputații plângându-se de "invazia culturala" a strainilor în acest domeniu, transmite AFP. "Veșmintele tinerelor iraniene nu reflecta identitatea lor islamica

Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege pentru promovarea unei mode feminine iraniene și musulmane, deputații plângându-se de „invazia culturala” a strainilor în acest domeniu, transmite AFP.

„Veșmintele tinerelor iraniene nu reflecta identitatea lor islamica și iraniana. Ele exprima punctele de vedere ale creatorilor straini”, a declarat deputata Laleh Eftekhari.

Femeile iraniene trebuie sa respecte codul islamic, sa-și ascunda formele corpului, sa-și acopere parul și sa poarte, de preferința, veșminte negre. Deși multe iraniene respecta aceste reguli, în mediul urban femeile poarta pantaloni mai scurți și cordoane cu care își subliniaza talia.

Înca de acum doi ani, ayatollah-ul Ali Khamenei și-a exprimat îngrijorarea în privința acestui lucru.

Dupa ce va fi validata de Consiliul Gardienilor, forul care are ultimul cuvânt în chestiunile importante, legea va obliga guvernul sa promoveze și sa sprijine financiar moda inspirata de motivele tradiționale iraniene. Legea va încuraja populația sa nu cedeze atracțiilor unei mode straine care va fi „incompatibila” cu codul vestimentar și cu tradițiile Iranului. De exemplu, prezentatorii televiziunii naționale vor purta veșminte conforme cu aceasta lege.

„Nu vom impune nimic nimanui. Suntem împotriva uniformelor”, a declarat deputata Fatemeh Alia, membru al Comisiei pentru cultura. Moderații se tem, însa, ca aceasta lege va reprezenta o îngradire a unei libertați publice care se va alatura restricțiilor deja existente.

Femeile intervievate pe strazile Teheranului au fost destul de reticente în a discuta despre acest subiect.

Deputații nu au precizat ce se înțelege prin veșminte „corecte”, dar au amintit ca sursa de inspirație costumele tradiționale iraniene care, paradoxal, ar putea colora veșmintele negre („tchador”), omniprezente pe strazile Iranului.

Mediafax