Deputatul Dan Iosif a incetat din viata

Apropo.ro / 05.12.2007, 09:35
Deputatul Dan Iosif a incetat din viata
Deputatul PSD Dan Iosif a incetat din viata, miercuri dimineata, din cauza unui cancer pulmonar de care suferea de mai multi ani.

Deputatul PSD Dan Iosif a incetat din viata, miercuri dimineata, din cauza unui cancer pulmonar de care suferea de mai multi ani.

Revolutionar, unul dintre liderii manifestatiilor din decembrie 1989 si membru a primelor structuri ale statului de dupa Revolutia din 1989, Dan Iosif a fost ulterior parlamentar PSD si consilier prezidential in timpul mandatului lui Ion Iliescu.

Dan Iosif s-a nascut in 14 octombrie 1950, in sectorul 1 al Capitalei, era necasatorit si avea doi copii.

Intre 1967 si 1969 a urmat Scoala de maistri militari Sibiu si 12 clase la liceele IL Caragiale si George Calinescu.

Pana in 1900 a fost electronist, pana in 1992 senator, urmatorii patru ani consilier, intre 1996 si 2000 a fost sef de biroul senatorial, iar pana in 2004 consilier de stat. Din decembrie 2004, Dan Iosif a fost deputat ales pe listele Uniunii Nationale PSD-PUR.

Dan Iosif a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios in rang de Cavaler.

 

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a afirmat, miercuri, ca fostul deputat PSD Dan Iosif a fost un om puternic, un om curajos, care era cunoscut ca "omul baricadei de la Inter".
„Am fost consternat la auzul disparitiei lui Dan Iosif, desi stiam de boala lui. Era un om foarte puternic, un om curajos, era cunoscut ca omul baricadei de la Inter”, a spus Corlatean.
El a spus ca a avut in timp multe discutii cu Dan Iosif, in care acesta spunea lucrurilor in mod direct, asa cum ii era caracteristic, discutii despre "soarta celor multi", despre stanga democratica, despre social-democratie.

Deputatul Emilian Cutean, presedintele Comisiei parlamentare a revolutionarilor din decembrie 1989, a declarat, miercuri, in plenul celor doua Camere, ca spiritul lui Dan Iosif va ramane in toti cei care i-au fost alaturi pe baricadele Revolutiei, iar acestia ii vor duce mai departe idealurile.
"Dan Iosif a fost imboldul de care a avut nevoie Romania in 21 decembrie. A fost apreciat si in timpul regimului comunist, de catre Nicolae Ceausescu, cand a fost medaliat pentru faptele de curaj de care a dat dovada in timpul cutremurului din 4 martie 1977, dar si dupa aceea, pentru curajul de care a dat dovada la Revolutia din 1989", a declarat deputatul PSD Emilian Cutean.

Presedintele PSD Timis, Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca Dan Iosif a fost un om deosebit, care avea obiceiul sa spuna lucrurilor pe nume si a carui franchete "deranja de multe ori".
Sarbu a spus ca boala lui Dan Iosif era cunoscuta in partid si toata lumea stia ca exista posibilitatea sa moara, dar se astepta ca sfarsitul sa vina mai tarziu.
"Il cunosc pe Dan Iosif inca din anii 1990-1991. Era un om deosebit, care spunea lucrurilor pe nume, dar a carui franchete deranja de multe ori. Nu avea un limbaj de om politic si nu era un bun diplomat. Noi ne asteptam la acest moment, cunosteam starea lui de sanatate, insa asteptam cu speranta ca acest final sa survina cat mai tarziu", a spus Ilie Sarbu, adaugand ca viata a demonstrat ca niciun om nu este de neinlocuit.

Europarlamentarul PSD Corina Cretu, fost consilier prezidential in ultimul mandat de sef al statului al lui Ion Iliescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca regreta dispoaritia lui Dan Iosif si a apreciat ca ceea ce a facut acesta la Revolutie nu trebuie uitat niciodata.
"Dan Iosif a avut rolul lui in Revolutia romana si este important sa aducem omagiul nostru celor datorita carora acum suntem liberi. Privind in urma, ni se pare ca libertatea de acum vine de la sine, dar nu trebuie sa uitam ca in 21-22 decembrie 1989 lucrurile se puteau intoarce daca nu erau oameni cu curajul pe care l-a avut Dan Iosif", a declarat Corina Cretu.

Fostul prim-ministru Adrian Nastase a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca Dan Iosif a fost un om de curaj, de suflet, un om care avea intotdeauna curaj sa spuna lucrurilor pe nume si care a dat dovada de o buna-credinta extraordinara ca lucrurile pot merge mereu mai bine.
Nastase a spus ca Dan Iosif a fost toata viata un revoltat, iar actiunile sale din decembrie 1989 au purtat amprenta acestei revolte, atat impotriva regimului comunist, cat si a personalitatii lui.
„Dan Iosif a fost un om de mare curaj, de suflet, care chiar daca spunea lucrurilor pe nume, uneori chiar cu o anumita duritate, insa intotdeauna stia ca la capatul drumului este nevoie de intelepciune, este nevoie sa gasesti solutii de compromis”, a afirmat fostul premier.

Vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Marcu Tudor (PRM), a declarat, miercuri, ca a vorbit recent cu Dan Iosif si ca acesta "aproape ca si-a luat la revedere".
"Am vorbit cu el recent si aproape ca si-a luat la revedere de la noi. Mi-a zis ca nu ii pare rau, ca si-a trait viata asa cum si-a dorit. Spera sa-si mai lungeasca viata cu tratament, dar, din pacate, nu a reusit mai mult. Era un om foarte activ in comisie", a spus vicepresedintele Comisiei pentru aparare, din care facea parte si deputatul PSD Dan Iosif.

Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, ca regreta disparitia deputatului Dan Iosif si a aratat ca acesta "a fost unul dintre pionierii Revolutiei romane", transmitand, in acelasi timp, sincere condoleante apropiatilor acestuia.
Gheorghe Flutur a aratat ca, desi nu l-a cunoscut foarte bine pe Dan Iosif, acesta "a  fost unul dintre pionierii Revolutiei romane".
Flutur a transmis "sincere condoleante si regrete" pentru disparitia lui Dan Iosif.

Sernatorul PSD Ioan Solcanu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca moartea lui Dan Iosif  reprezinta "o pierdere mare, pentru ca, odata cu el, moare unul dintre simbolurile Revolutiei".
"A fost unul dintre simbolurile Revolutiei si este cu atat mai important acest simbol, cu cat el exprima atitudinea muncitorilor, a celor nescoliti. Gestul lui in acele zile ale Revolutiei a fost in prag de inconstienta, de un curaj nebun", a declarat Ioan Solcanu.
Senatorul PSD a aratat ca, dupa Revolutie, "a fost acelasi Dan Ioasif, neconformist si care adeseori a avut atitudini sau interventii salutare cat a fost in Parlamentul Romaniei".
"E o pierdere mare, pentru ca, odata cu el, dispare unul dintre simbolurile Revolutiei", a spus Solcanu.

Â