Derby-ul carților la Frankfurt

Apropo.ro / 24.10.2005, 13:51
Derby-ul carților la Frankfurt
Numiți un eveniment care genereaza, în numai cinci zile, vanzari de un miliard de euro! Daca v-ați gandit la un salon auto sau unul de IT sunteți cam departe: e vorba de un targ de carte - cel mai mare din lume, ținut anual la Frankfurt. Cine ar fi crezut!? Targul

Numiți un eveniment care genereaza, în numai cinci zile, vanzari de un miliard de euro! Daca v-ați gandit la un salon auto sau unul de IT sunteți cam departe: e vorba de un targ de carte – cel mai mare din lume, ținut anual la Frankfurt. Cine ar fi crezut!?

Targul Internațional de Carte de la Frankfurt este o Mecca a industriei de publishing. Este, de departe, cel mai mare targ de carte din lume, inclusiv pentru lumea anglo-saxona, depașind ca amploare Book Expo America sau London Book Fair, caci e un loc în care se fac tranzacții de 600 de milioane de euro, la care se mai adauga înca vreo 400 de milioane ca venituri pentru agenții comerciali din Frankfurt.

E un loc în care se reunesc, pentru cinci zile, publisheri, autori, traducatori, agenți literari, librari, bibliotecari, ilustratori, furnizori de servicii, tipografi, producatori de film și de jocuri video, companii de software, instituții culturale, asociații profesionale, anticari, artiști și o mulțime de vizitatori. Targul de la Frankfurt are o istorie venerabila, fiind atestat înca de la începutul perioadei moderne. În forma sa actuala însa, el dateaza din 1949, fiind înființat de Asociația Publisherilor și Librarilor din Germania; în prezent, targul are o personalitate juridica proprie, în calitate de companie subsidiara a Asociației.

Dimensiunile fizice ale manifestarii de la Frankfurt sunt zdrobitoare: targul se desfașoara pe o suprafața de peste 168.000 de metri patrați (pentru comparație, BOOKAREST, cea mai ampla manifestare similara din Romania, ocupa, la cele doua etaje ale Teatrului Național din București, cam 3.000 de metri patrați). În jur de 270 – 280.000 de vizitatori ajung în fiecare an la Frankfurt, la mijlocul lunii octombrie, între care se numara în jur de 12.000 de jurnaliști. În acest an, la cea de-a 57-a ediție a targului, încheiata duminica, pe 23 octombrie, au participat peste 7.200 de expozanți din 101 țari, dintre care 70 au avut standuri naționale.

Targul de la Frankfurt este mai ales unul de tip business-to-business, unde se încheie un numar enorm de contracte de vanzare de drepturi și de licențiere. Catalogul Drepturilor de Autor al targului este, de altfel, unul dintre cele mai mari, daca nu chiar cel mai mare, din lume, caci listeaza 19.000 de titluri de carte.

De fapt, manifestarea de la Frankfurt reprezinta mult mai mult decat un simplu targ de carte; în 2004, doar 42% dintre produsele expuse au fost carți.

Germanii și-au adus aminte ca la anul țara lor va gazdui turneul final al Cupei Mondiale de fotbal și au alocat un pavilion întreg pentru „Football World”, unde exista trei expoziții de fotografie și unde s-a lansat o colecție de carți dedicate fotbalului – de la carți pentru copii la biografii ale unor jucatori celebri, albume foto cu stadioane, romane și volume istorice pana la carți de specialitate despre dreptul fiscal aplicat în fotbal ori despre reglementarile care guverneaza transferul jucatorilor.

Afla mai multe despre derby-ul carților la Frankfurt numai din

Tags: