Descoperitorii „particulei lui Dumnezeu”, premiați

De: Mihaela Enache / 30.05.2013, 14:00
Descoperitorii „particulei lui Dumnezeu
Fizicienii Peter Higgs și Francois Englert și Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară vor împărți Premiul Prințul de Asturia 2013 pentru Cercetare Științifică și Tehnică în semn de recunoaștere a activității lor de descoperire a așa-numitei particule a lui Dumnezeu.

Lucrând independent, Higgs și Englert – împreună cu regretatul Robert Brout – au formulat în 1964 existența unei particule subatomice care a ajuns să fie cunoscută sub numele de bosonul Higgs.

Abia în 2012 Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, sau CERN, a putut să confirme existența acestei particule, prin experimentele efectuate cu Large Hadron Collider.

„Această descoperire, care a fost cea mai mare de până acum din istoria înțelegerii Naturii, ne permite să avem o idee despre ceea ce s-a întâmplat imediat după Big Bang”, a declarat Fundația Asturias.

Anunțul legat de acest premiu a coincis cu cea de-a 84-a aniversare a lui Higgs, originar din Newcastle, Anglia, care a predat timp de 16 ani la Universitatea din Edinburgh.

Englert, un belgian de 80 de ani, este afiliat cu Institutul de Studii Cuantice de la Universitatea Chapman din California.

„Descoperirea bosonului Higgs este un prim exemplu legat de modul în care Europa a condus un efort colectiv pentru a rezolva unul din cele mai profunde mistere ale fizicii”, a declarat juriul premiului Asturias.

Premiile, pe care prințul Felipe le va înmâna la ceremonia din toamnă în nordul orașului Oviedo, sunt considerate în lumea ibero-americană echivalentul premiilor Nobel.