Desenatorii de graffiti, vânați în Germania cu elicoptere

De: Marian Andrei / 28.05.2013, 10:00
Desenatorii de graffiti, vânați în Germania cu elicoptere
Exasperată de cei care vandalizează vagoanele de tren cu graffiti, conducerea Căilor Ferate germane a anunțat că va apela la elicoptere-dronă pentru a-i vâna pe "infractori".

În perioada imediat următoare, Deutsche Bahn va începe testarea primelor aparate, care se aseamănă cu cele militare.

Mini-elicopterele fără pilot, de culoare roșie și inscripționate cu sigla companiei, vor patrula în permanență în preajma trenurilor, iar camerele de luat vederi și senzorii în infraroșu vor detecta pe cei care desenează pe vagoanele de tren.

În momentul în care va fi detectată o mișcare suspectă, senzorii vor alerta personalul de la sol, iar dacă alerta este reală, comanda elicopterului va fi preluată de un pilot dotat cu telecomandă cu o rază de acțiune de 40 de kilometri, pentru ca huliganii să fie urmăriți. Întreaga acțiune va fi înregistrată – atât filmarea cât și coordonatele generate de un sistem GPS – pentru a putea fi deschis un proces în justiție.

Fiecare astfel de mini-elicopter, care este silențios și are o autonomie de 84 de minute zburând cu 54 de kilometri la oră la o altitudine de 150 de metri, costă 60.000 de euro.

Deutsche Bahn speră astfel să reducă cheltuielile pentru revopsirea vagoanelor, cele 14.000 de vagoane „pictate artistic” în 2012 scoțând din conturile firmei nu mai puțin de 7,6 milioane de euro.