Desenele anime, motivul sinuciderilor în rândul tinerilor ruși

Apropo.ro / 18.02.2012, 12:00
Desenele anime, motivul sinuciderilor în rândul tinerilor ruși
Olga Makhovskaya, o psiholoagă de copii din Rusia, dă vina pe desenele tip Anime ca motiv al sinuciderilor recente în rândul adolescenților ruși.

În ultimele două săptămâni, în Rusia, șase tineri s-au sinucis. Aparent, aceștia proveneau din familii bune, aveau rezultate bune la școală, așa că toată lumea se întreabă care este motivul pentru care aceștia s-au omorât.

O psiholoaga de copii, Olga Makhovskaya crede că a găsit o cauză: Anime-urile japoneze.

„Bineînțeles că anime-urile în sine nu pot fi cauza principală ale sinuciderilor adolescenților” a declarat aceasta, „însă este o artă vizuală care atrage tinerii și le intensifică sentimentele. Moartea, eroismul morții, care este tipică culturii Japoneze mult mai mult decât în alte culturi, de obicei servește ca o măsură a loialității sau a prieteniei”.

„A sări de pe o clădire înaltă ținându-se de mână este ceva specific comportamentului fetelor”, a adăugat aceasta. „Aventurile eroice ale fetelor, prieteniile inseparabile între fete – toate astea sunt povești anime”.

Aceasta a ținut să menționeze faptul că desenele anime „șterg granița între realitate și cultura virtuală. Câteodată cultura virtuală, datorită efectelor vizuale, pare a fi mai luminată și mai bogată decăt în viața reală”.

Pentru Makhovskaya, sinuciderile adolescenților ruși au un singur lucru în comun: „aceștia nu realizează că acesta este sfârșitul absolut și că nu va mai fi nimic după. Ei nu înțeleg căt de ireversibilă este moartea. În mintea lor este doar o tranziție către o altă lume…”