Desertul ce intregeste meniul

Apropo.ro / 19.12.2007, 19:40
Desertul ce intregeste meniul
Prajitura de casa, traditionalul cozonac, checul sunt doar cateva din lista lunga a unei gospodine pentru sarbatori.

Cine nu adora dulciurile? Prajitura de casa, traditionalul cozonac, checul sunt doar cateva din lista lunga a unei gospodine pentru sarbatori. Daca nu stiti ce prajituri sa mai faceti anul acesta noi inecrcam sa va dam cateva sugestii.

Cozonac cu nuca

Cozonacii pot fi umpluti, dupa preferinta, si cu rahat de fructe, cu nuci macinate amestecate cu gem acrisor sau cu mac.

Ingrediente

1 kg de faina , 1 kg faina , 4 oua , 4 galbenusuri de ou , 200 g zahar , 500 m, lapte , 100 g unt , 60 g drojdie de bere , coaja rasa de lamaie si portocala , vanilie , sare.

Pentru umplutura: 500 g miez de nuca , 100 g stafide , 2 linguri cacao , 50 m, rom , 200 g zahar , 4 albusuri de ou.

Preparare: Faina de buna calitate, bine uscata, se cerne de 2-3 ori inainte de preparare. In bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent de aer, iar ingredientele trebuie sa fie scoase din frigider cu ce, putin 2-3 ore inainte, pentru a nu fi reci. Se amesteca drojdia cu jumatate din laptele incalzit, putina faina si se lasa sa creasca. Laptele ramas se amesteca cu zahar, oua, galbenusuri de ou, arome, un praf de sare si se pune totu, in mijlocu, fainii, intr-un lighenus. Se adauga drojdia crescuta si se framanta cam o ora, adaugandu-se treptat unt topit, pana devine aluatu, elastic. Se lasa la crescut aproximativ 40 de minute. Intre timp, se dau nucile prin masina, se amesteca cu 4 albusuri batute spuma, cacao, rom, stafide, zahar. Se portioneaza aluatul, se intinde foaia, se pune la mijloc umplutura, se ruleaza si se asaza in formele unse. Se lasa sa mai creasca 20 de minute. Se unge pe deasupra cu galbenus de ou diluat cu o lingura de apa, se presara putin zahar tos si se coace la foc potrivit 40 de minute.

Chec cu vin si ciocolata

Ingrediente:

200 g unt moale, 200 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 lingura scortisoara, 4 oua, 2 linguri rom, 2 linguri cacao, 250 g faina, 2 lingurite praf de copt, 150 g ciocolata amaruie rasa, 50 ml vin rosu, 150 g ciocolata alba.

Preparare:

Se bate untul cu zahar, zahar vanilinat si scortisoara. Se pun ouale, unul cate unul, amestecand mereu pana se dizolva zaharul. Se inglobeaza romul. Faina se amesteca cu cacao, praful de copt si ciocolata amaruie rasa. Se amesteca cu compozitia anterioara, alternand cu vinul. Acest aluat se toarna intr-o forma de chec unsa si tapetata cu faina si se coace 60 de minute la 175 grade C. Dupa ce este scos din cuptor si lasat sa se raceasca, este rasturnat pe un fund de lemn sau gratar si acoperit cu o glazura de ciocolata alba topita. Dupa ce se raceste glazura, se poate taia.

Prajitura cu ciocolata

Ingrediente pentru 4 portii

50 g cirese glasate (verzi si rosii), 2 linguri de alune de padure zdrobite grosier, 150 g ciocolata menaj, 150 g unt, 150 g biscuiti.

Preparare

Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie. Alunele se coc in cuptor. Ciocolata se topeste la bain-marie, impreuna cu untul, amestecand tot timpul pana ce compozitia devine omogena. Biscuitii se rup bucatele, ciresele se taie in jumatati. Se amesteca totul (alunele cu crema de ciocolata si cu biscuitii) si se asaza in tava pregatita. Se lasa la rece 30 de minute, dupa care se portioneaza.

Fursecuri cu ciocolata si nuca

Ingrediente pentru 4 portii

unt pentru uns tava, 4 albusuri de ou, 350 g zahar pudra, 75 g cacao, 2 linguri de faina, 1 lingurita cafea instant, 125 g nuca zdrobita.

Preparare

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, ca la orice prajitura. Se adauga faina, zaharul, cafeaua instant si se mixeaza bine. Se adauga nuca si 1 lingurita apa. Se mixeaza la viteza maxima. Pe tava de copt unsa, se pune cu lingurita compozitia, lasand suficient spatiu intre fursecuri, deorece cresc in volum la copt. Se coc 15 minute, se lasa la racit 1 minut, dupa care se dezlipesc din tava si se lasa sa se raceasca complet.

Sarlota cu ciocolata

Ingrediente pentru 6 portii

30 piscoturi de sampanie, 300 g ciocolata neagra, 4 oua, 50 g unt, 6 linguri sirop de zahar, esenta de vanilie, 5 linguri apa.

Preparare

Se fierb la bain-marie 200 g ciocolata si untul taiat bucatele, apoi se lasa la racit. Se adauga galbenusurile de ou, unul cate unul, se amesteca energic, apoi se incorporeaza albusurile batute spuma. Separat, se amesteca, intr-un castronel, siropul de zahar, esenta de vanilie si 5 linguri de apa. Cu acest amestec se insiropeaza piscoturile, fara a le lasa sa se inmoaie prea tare.

Se tapeteaza cu piscoturile o forma de sarlota, avand grija ca partea bombata sa fie lipita de peretii formei. Se toarna jumatate din crema de ciocolata, se adauga un strat de piscoturi insiropate, se continua cu restul de crema si se termina cu un alt strat de piscoturi, cu partea bombata inspre exterior. Se preseaza putin, ca sa se aseze, si se lasa la frigider 6 ore. Se scoate pe un platou, se decoreaza cu restul de ciocolata rasa si cu oua de ciocolata.

Clatite cu lamai si portocale

Ingrediente:

2 oua, 1 pahar de lapte dulce, o cana de faina, 100 g unt, un paharut cu lichior de portocale, o cana de zahar, un pahar cu suc de portocale, o portocala, o lamaie.

Peparare:

Se bat bine ouale cu laptele si faina si se coc foile de clatite, din amestecul obtinut.

Separat, se taie fructele la jumatate si se stroc doua din cele 4 jumatati iar celelalte doua jumatati se taie in felii.

Intr-o tigaie se pune untul si se incinge pe foc, se adauga apoi zaharul si sucul de lamaie si portocala. Se lasa pe foc pana da in clocot.

Se impaturesc in patru foile de clatite si se scufunda 5 minute in amestecul clocotit. Se adauga feliile de portocala si de lamaie si lichiorul de portocale si se da din nou in clocot.

Se servesc cu sosul in care au fiert si se orneaza cu felii de portocale si lamaie.

Preparate dietetice

Cozonac dietetic

Ingrediente:

30 g drojdie de bere, 300 ml lapte, 30 picaturi de zaharina lichida, 300 g faina alba, 100 ml ulei, jumatate lingurita sare, cacao, nuca pisata.

Preparare

Se inmoaie drojdia de bere in laptele caldut in care s-a topit inainte zaharina. Se adauga faina alba, uleiul si sarea si framanta ca la orice cozonac.

Apoi se pregatesc doua foi, una alba si una cu cacao care se pun una peste alta pentru a-i da forma de rulada. Acestea se aseaza in tava de cozonac unsa cu margarina si tapetata cu faina si se lasa sa creasca aproximativ 15 minute, dupa care se baga la cuptor.

Cand este copt, cozonacul se scoate si se pudreaza cu nuca pisata.

Prajitura cu banane

Ingrediente:

2 oua, 1/2 cana faina, 1/2 cana zahar, 1/2 margarina, 1/4 lingurita de praf de copt, 2 banane – pasate.

Preparare

Bate margarina cu zaharul pana rezulta o crema si adauga ouale, piureul de banane si 3 linguri de apa. Adauga faina, praful de copt si un varf de sare. Se amesteca pana obtii o compozitie omogena. Varsa compozitia intr-o tava. Se pune la cuptorul incins, pentru 50 de minute. Se portioneaza si apoi se serveste rece.

Tarta cu nuci

Ingrediente

300 g faina fina, 200 g margarina, 1 lingura de zahar pudra, 1 galbenus, 2 linguri de smantana, un praf de sare;

Umplutura:

6 oua, 1 albus, 6 linguri de zahar, coaja rasa de la o lamaie, zeama de la o jumatate de lamaie, 150 g nuci macinate; pentru presarat deasupra, zahar pudra.

Preparare

Se framanta aluatul, se imparte in doua parti, se da la frigider cea 1 ora, dar e mai bine o noapte intreaga. Se intinde o foaie cu care se tapeteaza o tava de marime mijlocie.

Pentru umplutura, se freaca galbenusurile cu zahar, zeama de lamaie, coaja de lamaie, nuci si se adauga albusul batut spuma – compozitia se intinde pe foaia din tava.

Se acopera cu foaia intinsa din aluatul ramas, se inteapa din loc in loc cu furculita.

Se da la cuptorul fierbinte, dar dupa 5 minute se reduce flacara si se coace astfel pana la proba cu andreaua.