Deși suntem printre ultimii, factoringul începe sa se practice

Apropo.ro / 24.04.2002, 18:06
Deși suntem printre ultimii, factoringul începe sa se practice
Volumul total al operațiunilor de factoring efectuate de bancile romanești anul trecut a fost de doar 105 milioane de euro, plasand Romania printre ultimele țari din Europa Centrala și de Est într-un top facut de agenția internaționala de factoring Factors Chain

Volumul total al operațiunilor de factoring efectuate de bancile romanești anul trecut a fost de doar 105 milioane de euro, plasand Romania printre ultimele țari din Europa Centrala și de Est într-un top facut de agenția internaționala de factoring Factors Chain International (FCI).

Totuși, potrivit datelor FCI, volumul contractelor de factoring încheiate de bancile romanești a crescut de la an la an în ultimii șase ani, de exemplu de la 37 milioane de euro în 1999 la 60 milioane de euro în 2000, pentru a se dubla anulul trecut.

Factoringul este o operațiune bancara prin care de obicei exportatorii cesioneaza creanțele pe care le au la un moment dat unei banci.

Factoringul se adreseaza, în general, întreprinderilor mici și mijlocii, care doresc sa-și creeze lichiditate imediata pentru continuarea afacerilor.

În plus, banca preia riscul de neplata al debitorilor, asigura evidența creanțelor și urmarește încasarea la scadența de la clienții externi.

Din momentul semnarii contractului de factoring extern, clientul are obligația sa-și notifice debitorii despre existența acestui contract și despre faptul ca toate plațile se vor face în contul și în favoarea factorului de import (banca externa / societate de factoring corespondenta).

Cedarea creanțelor se realizeaza prin intermediul unei subrogari convenționale, prin simpla transmitere a facturilor, fara nici o alta formalitate, factorul devenind proprietarul creanțelor. Factoringul este atat intern cat și extern, și se face atat în lei cat și în valuta.

BCR a inceput operatiunile de factoring extern in 1998, devenind membra a FCI in 1999. Activitatea de factoring la BCR s-a dezvoltat continuu, banca oferind acest serviciu, din ianuarie 2001, si pentru activitatile comerciale in lei, derulate pe teritoriul Romaniei.

In octombrie a.c. operatiunile de factoring au atins cel mai inalt nivel, de peste 3 milioane echivalent USD, din care aproximativ 4% il reprezinta operatiunile in lei, care au o dinamica deosebita.

In primele 10 luni ale acestui an volumul creantelor derulate de BCR in regim de factoring insumeaza aproape 22 milioane echivalent USD, in crestere de peste 2,2 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, suma fiind de 1,4 ori mai mare comparativ cu rulajul pe intreg anul 2000.

Ponderea principala o au in continuare facturile in valuta, care reprezinta peste 95% din totalul operatiunilor de factoring derulate de BCR.

Ionela NuțaZIARUL FINAICAR

Tags: