Designerii români au cucerit publicul la Săptămâna Modei de la Londra

De: Carmen Ulian / 06.03.2015, 13:00
Designerii români au cucerit publicul la Săptămâna Modei de la Londra
La Săptămâna Modei de la Londra, România a câștigat și în acest an Mențiunea Specială grație designerilor Alexandru Nimurad, Victoria Tonu, Roxana Gibescu.

În secțiunea International Fashion Showcase din cadrul Săptămânii Modei de la Londra, desfășurată în luna martie, premiile „Emerging Talent Awards”, acordate celor mai talentați tineri designeri și curatori din lume, respectiv celei mai bune expoziții aflate în competiție. După succesul de anul trecut, când România a obținut prin tânărul creator Lucian Broscățean Mențiunea Specială a juriului la categoria „Best Emerging Designer”, la ediția din acest an designul românesc a fost prezent din nou pe vestitul podium al modei de la Londra, de data aceasta cu trei importante distincții.

Din cei 110 designeri din 27 de țări intrați în concurs, creatorii români Alexandru Nimurad și Victoria Tonu au primit Mențiunea Specială, cea de-a doua distincție după Marele Premiu care, în acest an, i-a revenit Juliei Mannisto din Columbia. Celelalte două reușite remarcabile au fost câștigarea locului doi la secțiunea „Showcase Winner”, pentru cea mai bună expoziție, unde Marele Premiu i-a fost decernat Columbiei, precum și acordarea Mențiunii Speciale Roxanei Gibescu în competiția pentru cel mai bun curator, Marele Premiu la respectiva secțiune fiind câștigat de Yegwa Ukpo din Nigeria.

International Fashion Showcase din cadrul London Fashion Week, coordonată de British Council și British Fashion Council, este un program desfășurat anual în cadrul London Fashion Week, dedicat proiectelor naționale prezentate de ambasadele și institutele culturale străine din Londra. La ediția din 2015, Institutul Cultural Român din Londra a propus, în parteneriat cu Galeria Galateca din București, expoziția „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, incluzând trei dintre cei mai originali tineri designeri români: Alexandru Nimurad, Victoria Tonu și Alexandra Abraham.

Expoziția, găzduită de elegantul sediu al Institutului din 1 Belgrave Square până în data de 20 martie, prezintă o colecție colaborativă de îmbrăcăminte, accesorii și bijuterii concepută în jurul simbolisticii iei românești, pe care cei trei designeri au reinterpretat-o raportându-se la propria identitate artistică, onorând astfel bogatul bagaj al patrimoniului cultural românesc și înglobând istoria vizuală a iei atât pe teritoriul României, cât și la nivel internațional.

Aceasta este cea de-a cincea participare a ICR Londra la London Fashion Week și al treilea succes obținut, după ce, în 2013, „The Rest is Tomorrow”, pregătită de asemenea împreună cu Galeria Galateca din București, a fost considerată una dintre cele mai interesante expoziții naționale, ocupând locul secund în competiție, pentru ca anul trecut designerul Lucian Broscățean să primească Mențiunea Specială a juriului.

Alexandru Nimurad a studiat arhitectura și designul vestimentar. Educația sa cuprinde însă și designul grafic, ilustrațiile sale fiind prezente la MNAC București în 2010, dar și în cadrul altor expoziții în 2011, 2012 și 2014. Este prezent pe site-uri de specialitate ca DESIGNIST sau NOT JUST A LABEL și are proiecte prezentate pe platforme online ca SUB25, A PAGE, DASH, Casseur Magazine, KALTBLUT, Z!NK și altele. Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, Alexandru Nimurad a conceput o colecție vestimentară dedicată simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce încă se practică în anumite sate românești, pe care le-a interpretat într-o puternică notă personală, unde simplitatea formelor și liniilor este dublată de atenția pentru mișcarea fluidă a materialelor.

Absolventă a Facultății de Artă și Design din Huddersfield, Marea Britanie, Victoria Tonu are ca domenii de interes bijuteria, colajul și printul. Vika Tonu Design a luat naștere în iunie 2013, odată cu seria de inele „Dimiourgia”, dezvăluind un univers al bijuteriilor încărcate cu simbolism și alchimie. Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, creatoarea, împreună cu designerul Alexandru Nimurad, a realizat o colecție capsulă de bijuterii haute-couture turnate din alamă și argint și împodobite cu pietre prețioase și semiprețioase. Colecția se inspiră din povestea Reginei Maria și are ca element central inima – lăsată că moștenire României de către Alteța Sa.

Absolventă a secției de Modă în cadrul UNArte București și cu o diplomă în Arhitectură la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Alexandra Abraham reușește, prin colecțiile sale de hamuri, să reinterpreteze uzul elementelor exacte din dorința de a exprima o libertate funcțională și de a găsi un echilibru perfect între piesele vestimentare și accesorii. Ținutele formate din hamuri suprapuse peste rochiile din pânză și bumbac pe care le va expune în cadrul London Fashion Week 2015 se aseamănă cu formele ample ale iei românești, dar subliniază liniile principale ce compun forma corpului feminin.

Roxana Gibescu este în prezent curator la Galeria Galateca din București și a curatoriat proiecte și expoziții ce au făcut parte din London Cultural Olympiad 2012, Muzeul Horniman din Londra, Bucharest Biennale 6, Bucharest International Experimental Film Festival, Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, Muzeul Național Brukenthal și International Fashion Showcase – London Fashion Week. Actualmente este bursieră CESI (Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii) la Școala Doctorală a Universității Sorbonne 1 din Paris.