Despre cenzura, din cele mai vechi timpuri

Apropo.ro / 24.11.2011, 16:00
Despre cenzura, din cele mai vechi timpuri
Cenzura a fost, este si cu siguranta va mai ramane pentru mult timp o piesa esentiala in mecanismul societatii omenesti. Fie ca ne place sau nu...

Termenul de cenzura provine din perioada Romei Antice, cand pentru prima data in Europa, un oficiu de cenzori a fost stabilit in Orasul celor Sapte Coline, la inceput de an 443 i. Hr. Cu toate acestea, cenzura, ca practica, era deja raspandita in randul societatilor din Grecia Antica.

Cenzura a urmarit mereu evolutia libertatatii de expresie, precum o sora geamana invidioasa si mereu iscoditoare.

Cu siguranta, cel mai faimos caz de cenzura din istoria antica a fost acela in care a cazut victima Socrate insusi. Marele filozof si ganditor a fost obligat sa bea otrava in anul 399 i. Hr., dupa ce refuzase in prealabil sa admita ca scrierile sale corup tineretul atenian si sunt ofensatoare la adresa divinitatilor.

Cum un fenomen creeaza intotdeauna reactii de opozitie, avocatii libertatii cuvantului nu au intarziat nici ei sa-si faca aparitia pe scena istoriei. Primul dintre ei a fost Euripide traitor intre anii 480-406 i. Hr. Euripide a aparat dreptul celor nascuti liberi de a vorbi fara teama si a-si expune parerile si opiniile in public.

Citeste mai multe detalii despre istoria cenzurii, pe Descopera.ro