Detectoare de miros

Apropo.ro / 06.02.2002, 11:48
Detectoare de miros
In perioada de fecunditate femeile au o sensibilitate clara si deosebit de fina, la diferite mirosuri. Tipii par sa nu simta nimic niciodata... ( bineinteles, de miros e vorba ). Cum sta treaba cu femeile in privinta asta, iti spunem noi, chiar acum : Femeile par sa detecteze si cel

In perioada de fecunditate femeile au o sensibilitate clara si deosebit de fina, la diferite mirosuri. Tipii par sa nu simta nimic niciodata… ( bineinteles, de miros e vorba ). Cum sta treaba cu femeile in privinta asta, iti spunem noi, chiar acum :

Femeile par sa detecteze si cel mai fin miros, fie el frumos sau urat. Se pare ca in timpul sarcinii, ele pot sa simta un parfum foarte fin,sau cu o concentartie foarte slaba. Pe cata vreme barbatii, femeile dupa menopauza sau adolescente si copii, nici nu-si inchipuie ca un astfel de miros exista.

La ce ajuta acesta sensibilitate a femeilor in perioadele fertile ? La crearea legaturilor cu proprii copii, sau la selectarea partenerilor. dar nu numai : in timpuri vechi si de mult apuse ( ceea ce nu inseamna ca nu mai e posibil si in ziua de azi ), femeile puteau sa deosebeasca hrana comestibila de cea otarvitoare, si asta, prin miros.

Care sunt consecintele ? Astazi, aceasta sensibilitate care se transmite genetic la femei, a evoluat si poate sa determine reactii alergice, sau poate sa faca anumite femei sa nu suporte anumite mirosuri din mediul inconjurator.

Si inca o chestie interesanta : o cercetatoare de la Centrul de Chimie din Philadelphia, pe numele ei Pamele Dalton, a remarcat ca in timpul unor teste de miros, mai multe femei au putut sa recunoasca un fin iz de ciareasa sau de migdala, din niste compusi chimici concentrati.

Dar, atentie ! Sensibilitatea acestor femei a fost detectata daor la anumite mirosuri, nu la taoate. Femeile au reactionat in special la cel familiare. Un caz concret ar fi urmatorul : dupa mai multi ani de casnicie, in timpul o femeie si-a dat seama ca sotul ei o insala. cum ? prin miros. ea avea obiceiul sa-i miroasa hainele de fiecare data cand la imbraca, dimineata, si seara cand se dezbraca de ele. Asta o facea pe ea sa-l recunoasca.Numai ca, intr-o seara a simtit alta miros, si chestia s-a repetat mai multe saptamani. Cand i-a spus sotului ei ca stie ca o insala, el a recunoscut , fara sa poata intelege insa de unde ar fi putut afla sotia lui. ( Aviz amatorilor ! )

Barbatii nu si-au putut imbunatati niciodata capacitatea de a recunoaste mirosurie. Nici fetele tinere sau cele in varsta. Probabil ca hormonii feminini sunt necesari in dezvoltarea si cresterea sensibilitatii la mirosuri familiare.

Andra Miron