DEXTER – Criminalul justiţiar

Apropo.ro / 23.03.2009, 00:00
DEXTER - Criminalul justiţiar
Unul dintre cele mai în vogă seriale în SUA la această oră, cu numeroase nominalizări la Emmy şi Globul de aur, intră în lumea unui criminal în serie specializat în uciderea... criminalilor.

Combinaţie de thriller, dramă şi umor negru, “Dexter” este inspirat de romanul lui Jeff Lindsay “Darkly Dreaming Dexter”. Acţiunea are loc la Miami, unde Dexter Morgan, detectiv criminalist în cadrul poliţiei, face dreptate într-un mod inedit. În timpul său liber, fără martori şi urmînd un cod moral foarte strict, îi execută pe cei care nu pot fi condam­naţi pentru faptele lor pe căi legale.

Astfel, după trei sezoane, numărul victimelor sale se ridică la 62 şi pro­ducătorii au semnat deja pentru încă două sezoane de cîte 12 episoade… Interpretul personajului principal, Michael C. Hall, este recunoscut pentru rolul antreprenorului de pompe funebre homosexual din “Sub pămînt SRL”, deci n-a părăsit, cu noul rol, zona morbidă a producţiilor de televiziune.

Pe lîngă recon­fir­marea talentului – cîteva dintre numeroasele nominalizări la Emmy şi Globul de aur l-au vizat pe el personal – rolul din “Dexter” i-a adus şi o soţie, Jennifer Carpenter, nimeni alta decît sora lui din serial. Cum era de aşteptat, producţia a stîrnit controverse, atît din cauza subiectului cît şi a metodelor inedite de promovare.

Printre acestea se numără SMS-uri primite de oameni nevinovaţi, cu texte de genul: “Bună. Mă îndrept spre tine mai devreme decît crezi. Dexter.” Sau mail-uri care direcţionau utilizatorul spre o pagină de ştiri online care raporta un val recent de crime. Utilizatorul vedea în clipul video chiar numele său scris cu sînge pe peretele de la locul crimei ori pe o pungă de plastic conţinînd probe.

Crimă la indigo

Din cauza succesului serialului, a fost imposibil să nu se facă legătura cu un caz recent de crimă în care acuzat e cineastul Mark Twitchell din Canada. Deşi acesta îşi susţine nevinovăţia, procurorii îl au la mînă cu un scenariu semnat de el, care seamănă frapant cu aventurile clandestine ale lui Dexter.

În plus, conform detectivilor care lucrează la acest caz, “există numeroase dovezi că îl idolatrizează pe Dexter şi consideră că are foarte multe în comun cu acest personaj”.

Serial nou – luni, 23.45, PRO TV