Dezactivarea meniului de boot

Apropo.ro / 19.11.2001, 23:14
Dezactivarea meniului de boot
Cam la zece secunde dupa pornirea unui calculator nou apare, fara a fi solicitat, un meniu de boot. Aici se poate opta pentru lansarea lui Windows in mod normal sau Safe. Daca acest meniu nu va incanta de fel, puteti sa-l dezactivati. Solutia acestei probleme se afla in fisierul


Cam la zece secunde dupa pornirea unui calculator nou apare, fara a fi solicitat, un meniu de boot. Aici se poate opta pentru lansarea lui Windows in mod normal sau Safe. Daca acest meniu nu va incanta de fel, puteti sa-l dezactivati.

Solutia acestei probleme se afla in fisierul sistem MSDOS.SYS. Acest fisier se gaseste in mod normal in directorul radacina C:\\ pe harddisk.

Deoarece MSDOS.SYS este protejat la scriere, trebuie mai intai sa intrati in Windows Explorer, sa dati un clic cu tasta dreapta a mouse-ului pe fisier si sa apelati din meniul contextual Properties. Apoi indepartati marcajul din casuta de control Read-only si confirmati modificarea cu OK.

Acum puteti deschide si prelucra fisierul cu Windows Notepad. Continutul se imparte in doua pasaje: Path si Options. Sub Options gasiti inregistrarile »BootMenu=« si »BootMenuDelay=«.

Daca doriti ca meniul de boot sa nu apara la fiecare start al sistemului, introduceti pentru inregistrarea BootMenu valoarea 0.

Inregistrarea BootMenuDelay defineste cat timp trebuie sa afiseze Windows meniul, inainte de a selecta valoarea standard.

Aceasta valoare standard o puteti indica cu ajutorul inregistrarii BootMenuDefault. Salvati acum fisierul MSDOS.SYS si reactivati protectia la scriere, restabilind marcajul din dreptul optiunii Read-only.

In cazul in care pe calculatorul dumneavoastra este instalat utilitarul Tweak UI, puteti realiza aceste adaptari mult mai confortabil. Porniti Tweak UI prin Start – Settings – Control Panel – Tweak UI.

In registrul Boot gasiti setarile Always show boot menu si Continue booting after x seconds, pe care le puteti manipula cu ajutorul mouse-ului. Dupa un clic pe OK sau Apply, utilitarul va scrie modificarile de rigoare in MSDOS.SYS.