Dezvoltatorii ruși și ucraineni de jocuri au început să-și părăsească țările

De: Marian Andrei / 28.04.2014, 17:30
Dezvoltatorii ruși și ucraineni de jocuri au început să-și părăsească țările
O mulțime de companii dezvoltatoare de software au în vedere părăsirea celor două țări, pentru a scăpa de instabilitatea politică. Fenomenul a început să ia amploare după Euromaidan, protestele de la Kiev din decembrie.

Câteva companii au fost închise deja în Crimeea și s-au mutat fie în Ucraina, fie în alte țări, din cauza îngrijorării privind viitorul lor.

In ceea ce privește firmele ucrainene, aproape toate au un plan de „retragere” în cazul în care situația va degenera, cele mai mari urmând să se mute în Europa, iar cele mai mici în Turcia, India sau Thailanda, unde costul vieții este mai redus.

Nici firmele rusești nu stau pe roze. Cele mai multe dintre ele iau în calcul relocarea în Lituania – țară vecină cu Rusia, cu o mare parte a populației vorbitoare de limbă rusă și prețuri mai mici decât la Moscova. Este cazul unor firme ca Wargaming, Game Insight și Nival, ai căror reprezentanți au vizitat recent Vilnius pentru evaluare.

Pe de altă parte, firmele ucrainene nu agrează Lituania, probabil din cauză că are frontieră comună cu Rusia, fiind mai interesate de Cipru, Malta sau Franța.

Chiar dacă unele firme mici s-au relocat deja, nicio firmă majoră nu a făcut încă acest lucru, chiar dacă sunt pregătite.