Dieta bogata în grasimi neindicata femeilor insarcinate

Apropo.ro / 07.07.2006, 13:05
Dieta bogata în grasimi neindicata femeilor insarcinate
Copiii nascuți de femeile care pe timpul sarcinii au avut o dieta alimentara bogata în grasimi risca sa devina obezi, arata rezultatele unui studiu aparut joi în Marea Britanie, informeaza ediția electronica a Telegraph. Rezultatele acestui studiu european vor fi prezentate

Copiii nascuți de femeile care pe timpul sarcinii au avut o dieta alimentara bogata în grasimi risca sa devina obezi, arata rezultatele unui studiu aparut joi în Marea Britanie, informeaza ediția electronica a Telegraph.

Rezultatele acestui studiu european vor fi prezentate în cadrul unei conferințe care va avea loc joi, la Londra. Cercetatorii au dorit sa gaseasca o explicație științifica a numarului mare de copii obezi din Marea Britanie și Statele Unite. Specialiștii estimeaza ca, daca nu se iau masuri, 20% dintre baieți și 30% dintre fete vor fi obezi pâna în 2020.

„Dieta din timpul sarcinii poate fi un factor definitoriu care provoaca obezitatea în rândul copiilor”, a declarat profesorul Anne-Maj Samuelsson, de la departamentul pentru reproducere și endocrinologie din cadrul King’s College, Londra, coordonatorul acestui studiu.

În cadrul studiului, femele de cobai gestante sau care alaptau au primit hrana bogata în grasimi sau hrana normala. Dupa un an, cercetatorii au masurat cantitatea de țesut adipos existenta în corpul puilor. În corpul cobailor fatați de femelele care au avut o dieta bogata în grasimi s-a gasit o cantitate mai mare de țesut adipos decât la ceilalți pui ale caror mame au primit hrana normala.

„Daca acest lucru se aplica și în cazul oamenilor, înseamna ca dieta bogata în grasimi pe timpul sarcinii va duce la obezitate”, a declarat Samuelsson.

Cercetatorii sunt de parere ca dieta bogata în grasimi pe timpul sarcinii va duce la obezitate în rândul copiilor din cauza celulelor de țesut adipos marite, o dereglare a modului în care grasimile sunt metabolizate în organism, și a cantitații mai mari de grasimi în sânge.

„Este important ca pe timpul sarcinii, femeile sa aiba o dieta echilibrata”, a declarat profesorul, adaugând ca acestea trebuie sa manânce o anumita cantitate de grasimi care furnizeaza anumite vitamine, dar ca nu trebuie sa se faca excese.

Mediafax