Dieta pe timpul sarcinii

Apropo.ro / 01.09.2006, 14:12
Dieta pe timpul sarcinii
O hrana sanatoasa te poate ajuta sa fii pregatita pentru naștere și sa-ți menții energia. Iata mai jos o serie de reguli de urmat pe timpul sarcinii. Ghidul alimentației sanatoase Manânca regulat, în momentul în care simți ca ți-e foame,

O hrana sanatoasa te poate ajuta sa fii pregatita pentru naștere și sa-ți menții energia. Iata mai jos o serie de reguli de urmat pe timpul sarcinii.

Ghidul alimentației sanatoase

Manânca regulat, în momentul în care simți ca ți-e foame, și alege alimentele astfel încât sa-ți asiguri necesarul de nutrienți.

Dieta zilnica ar trebui sa includa fructe și legume proaspete, mai ales citrice și legume cu frunze verzi care conțin acid folic, carbohidrați, precum pâine, paste, cereale și cartofi, carne slaba, pește gras, care conține niveluri ridicate de acizi grași esențiali, lapte și produse lactate, precum iaurt și brânza proaspata de vaci.

Ouale, fasolea boabe și lintea sunt alimente sanatoase, dar acestea se consuma cu moderație.

Studiile au indicat ca mamele care manânca pește o data pe saptamâna prezinta riscuri mai mici de a naște prematur. Peștele gras, precum tonul proaspat (nu cel din conserva), macroul, sardinele și pastravul, are o influența benefica asupra vederii copilului. Totuși, daca ești însarcinata, nu mânca mai mult de doua porții de pește pe saptamâna. Evita sa manânci rechin sau pește spada și limiteaza consumul de ton, maximum doua porții de ton proaspat sau patru conserve de ton pe saptamâna. Peștele de acest tip conține un nivel ridicat de mercur care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

Bea multe lichide, apa sau sucuri de fructe și legume diluate. O buna hidratare a corpului previne oboseala și durerile de cap și are un efect benefic asupra vezicii urinare și a rinichilor.

Dietele vegetariene/ lacto-vegetariene

Aceste diete pot fi urmate pe timpul sarcinii daca se asigura necesarul de nutrienți care s-ar obține din produse din carne. Totuși, daca dieta nu este echilibrata, s-ar putea sa fie nevoie sa luați suplimente de vitamine. De exemplu, vitamina B12 se poate gasi în produse de soia sau suplimente. Vitamina D, necesara sistemului osos, se poate lua tot din suplimente. Fierul este, de asemenea, o minerala foarte importanta. Este extrem de important sa discuti despre aceasta problema cu medicul obstetrician.

Siguranța alimentelor

Pe perioada sarcinii organismul este mai sensibil, ceea ce înseamna ca unele infecții minore se pot agrava. Pentru a evita astfel de situații urmeaza aceste reguli:

Prepara carnea foarte bine și spala cu atenție fructele și legumele pentru a evita infecțiile cu toxoplasmoza care pot afecta dezvoltarea fatului.

Daca trebuie sa schimbi așternutul de nisip al pisicii sau sa gradinarești, poarta manuși pentru ca toxoplasmoza se gasește în fecalele acestei feline. Nu lasa animalele de casa sa se apropie de zonele în care gatești.

Evita brânzeturile cu mucegai, precum Brie sau Camembert și brânza cu mucegai albastru, precum Stilton. Acestea conțin listeria, care poate produce avort sau naștere prematura. Ar trebui sa eviți brânzeturile moi și laptele de capra. În schimb, brânzeturile tari din lapte de capra, precum halloumi sau feta, se pot consuma în siguranța. Este bine sa eviți pateurile din cauza unei eventuale infecții cu listeria.

Bea numai lapte pasteurizat sau UHT, pentru ca in cazul acestor produse germenii au fost deja distruși.

Consuma doar oua fierte tari sau omleta pentru a evita infecțiile cu salmonella.

Nu consuma ficat sau produse din ficat pentru ca acestea conțin un nivel ridicat de vitamina A care poate avea un efect negativ asupra fatului.

Evita arahidele și produsele din arahide pe timpul sarcinii sau daca alaptezi, daca în familie exista cazuri de alergii precum eczema, astm sau febra fânului.

Cofeina

Studiile au indicat faptul ca nivelul ridicat de cofeina poate produce avort spontan. Femeile însarcinate ar trebui sa nu bea mai mult de patru cești de cafea pe zi. Trebuie sa se țina seama și de faptul ca bauturile pe baza de cola conțin cofeina. Încearca sa bei cafea decofeinizata.

Alcool, tutun, droguri, infecții

Un pahar de alcool consumat ocazional nu afecteaza sanatatea copilului. În schimb, consumul regulat de alcool poate afecta dezvoltarea creierului fatului.

Daca fumați încercați sa renunțați la acest viciu. Fumatul duce la creșterea nivelului de monoxid de carbon din sânge, reducând nivelul de oxigen necesar fatului, ceea ce îl face vulnerabil la infecții și îi afecteaza dezvoltarea. Fumatul poate produce decesul fatului sau naștere prematura. Și partenerul ar trebui sa renunțe la fumat și ar trebui sa eviți locurile în care se fumeaza.

Drogurile, precum cannabis sau ecstasy, sunt periculoase pentru ca ajung și în sângele copilului. Heroina și cocaina creeaza probleme serioase de dependența și afecteaza grav fatul.

Bolile infecțioase sunt riscante. Este necesara vaccinarea împotriva rubeolei și varicelei, pentru ca aceste boli produc probleme de dezvoltare sau naștere prematura.

Angajatorul este obligat sa te mute din post daca riști sa ai probleme de sanatate din cauza lucrului în mediu toxic sau daca ești expusa razelor X.

Acidul folic

Acidul folic este o vitamina B care protejeaza tubul neural al fatului în perioada în care nu sunt dezvoltate coloana vertebrala și creierul acestuia. Un deficit de acid folic poate produce spina bifida și anencefalie.

Pentru ca este virtual imposibil ca femeile însarcinate sa-și ia necesarul de acid folic din alimente, este recomandata administrarea de suplimente (400 de micrograme de acid folic pe zi) în timpul primelor 12 saptamâni de sarcina. Acidul folic se administreaza respectând prescripțiile medicului.

Alimente care conțin acid folic: legume cu frunze verzi, cereale integrale, portocale, grapefruit, banane, fasole boabe, leguminoase, lapte, iaurt, suplimente cu drojdie sau extracte de malț.

Fierul

Alimente care conțin fier: carne, legume verzi, precum broccoli, creson, spanac, varza, nuci (evitați arahidele), migdale, leguminoase, precum linte și bob, cereale integrale, fructe uscate, oua.

Greutatea

Este extrem de important sa ai o dieta alimentara sanatoasa. Este recomandat sa nu urmezi cure de slabire pe perioada sarcinii. Ca regula generala, o femeie însarcinata ar trebui sa ia în greutate între 10 și 13 kilograme, dar acest lucru depinde și de greutatea pe care ai avut-o înainte de sarcina, starea de sanatate și metabolism.

Mediafax