Dieta prin înfometare, un pericol pentru organism

Apropo.ro / 15.08.2006, 15:27
Dieta prin înfometare, un pericol pentru organism
Practica "înfometarii" este una dintre metodele folosite în mod frecvent atunci când cineva își dorește sa slabeasca. Aceasta practica nu este perceputa greșit și s-a dovedit a fi una foarte periculoasa. Atunci când deținuții lagarelor de

Practica „înfometarii” este una dintre metodele folosite în mod frecvent atunci când cineva își dorește sa slabeasca. Aceasta practica nu este perceputa greșit și s-a dovedit a fi una foarte periculoasa.

Atunci când deținuții lagarelor de concentrare, care au fost supuși împotriva voinței lor la înfometare, fost examinați, s-a descoperit ca în corpurile lor ramasese grasimea, cantitatea de nutrienți fiind consumata din mușchi.

O experiența similara cu a celor care sufera de foame este resimțita și de maratoniști dupa doar doua ore de efort fizic intens, atunci când consumul necesar de glicogen (un compus al glucozei) nu poate fi asigurat în mod natural de catre organism. Aceasta experiența este denumita „hitting the wall” (ciocnirea de zid).

Pentru a evita acest efect resimțit în cele doua cazuri, ar trebui ca o dieta care restrânge consumul de carbohidrați și de grasimi neesențiale, sa fie suplimentata cu anumite cantitați de glucoza pentru a asigura necesarul organismului.

O alta practica la fel de frecventa printre cei care doresc sa slabeasca este așa numita dieta yo-yo, ce este definita de alternarea perioadelor de înfometare cu cele de „ospaț”. Aceasta modalitate de a ține dieta, este ineficienta pentru a susține scaderea în greutate.

Cauza acestei ineficiențe este faptul ca organismul uman raspunde la perioadele de înfometare prin scaderea metabolismului. Atunci când mâncarea este din nou la îndemâna, aceasta este stocata de catre organism sub forma de grasime. Mecanismul supraviețuirii este deosebit de eficient atunci când este vorba de perioade în care hrana este mult mai greu de procurat din punct de vedere natural, însa atunci când o persoana recurge la astfel de practici, rezultatul este compus din senzații de letargie, oboseala și sentimente de învingere cauzate de lipsa rezultatelor.

Dupa asemenea cure metabolismul poate fi restabilit la un nivel mai ridicat, prin exercițiu și o dieta pentru o scadere sensibila în greutate.

Un astfel de tip de dieta este definita prin consumul unei cantitați de alimente care asigura 75% din consumul normal minim de calorii. Necesarul minim energetic zilnic este de 4200 kilojouli, adica 1000 de calorii. Cei care manânca mai puțin de atât, trebuie sa se afle neaparat sub control medical. Parinții sau tutorii, trebuie sa consulte un medic specialist înainte de a își pune copii sa țina orice forma de dieta.

Odata ce greutatea ideala este atinsa, o dieta pentru menținerea acesteia este esențiala. Acest lucru necesita limitarea excesului caloric și unele modificari în modul de a mânca în strânsa legatura cu starea de sanatate, greutatea și aspectul exterior al persoanei.

Afecțiunile aflate în strânsa legatura cu dorința de a slabi și folosirea înfometarii pentru aceasta sunt din ce în ce mai întâlnite în societatea moderna. Pe lânga efectele directe asupra corpului, exista și efecte asupra psihicului persoanelor ce urmeaza astfel de diete. Bulimia și anorexia sunt doua dintre cele mai cunoscute astfel de afecțiuni care au cauze psihice, legate de greutate și dorința de control a acesteia.

Pentru a înțelege mai bine cauzele suferinței organismului nostru, starea în care se afla acesta în timpul unei diete sau la finalul acesteia, chiar și atunci când suntem satisfacuți de rezultatele obținute, putem apela la sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, care ofera o consultație de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos.