Dieta vegetariana,alternativa pt excesul ponderal?

Apropo.ro / 06.07.2006, 11:10
Dieta vegetariana,alternativa pt excesul ponderal?
Tipologia personala determina o anumita dieta care trebuie urmata pentru ca aportul de minerale, vitamine și alte oligoelemente necesare unei bune funcționari a corpului sa fie cel optim iar prezentarea dietei vegetariene ajuta în acest scop. Vegetarianismul este o forma de

Tipologia personala determina o anumita dieta care trebuie urmata pentru ca aportul de minerale, vitamine și alte oligoelemente necesare unei bune funcționari a corpului sa fie cel optim iar prezentarea dietei vegetariene ajuta în acest scop.

Vegetarianismul este o forma de alimentație raționala și un mod de viața care impune renunțare la tutun, alcool și la produsele alimentare care conțin carne. Direcțiile care sunt urmate de catre vegetarieni variaza de la vegetarianismul sever unde se consuma doar alimente de origine vegetala și biologica la semivegetarianism unde se cosuma, în plus, oua și carne de pește.

Vegetarienii au un risc mai redus de a se îmbolnavi de anumite boli datorita consumului mai crescut de cereale integrale, leguminoase uscate, fructe proaspete și verdețuri și sunt expuși la mai puțini compuși cancerigeni pentru ca nu consuma carne. Date recente demonstreaza ca, apropierea în alimentație de dieta lacto-ovo-vegetariana reduce riscurile apariției unor boli majore.

Exista o corelație semnificativa între consumarea frecventa, pe termen lung, de alimente de origine animala, bogate în grasimi și colesterol și incidența bolilor cardiace, a anumitor tipuri de cancer, accidente vasculare cerebrale și diabet.

Dietele care conțin o varietate de cereale și legume, fructe, leguminoase și nuci sunt bogate în fibre alimentare care protejeaza fața de diabet, boli de inima, hipertensiune, multe forme de cancer și alte boli cronice.

Dieta vegetariana nu are contraindicații. Este adevarat ca aceasta dieta scade riscul pentru multe afecțiuni grave (cancer, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, obezitate etc), dar, daca nu este echilibrata, poate duce la carențe de calciu, de fier, de vitaminele B 12 și D. Lipsa acestora, daca nu este compensata prin suplimente nutritive, are efecte grave asupra sanatațiii, mai ales când este vorba de copii, de sarcina sau lactație, menopauza, activitate fizica intensa sau afecțiuni cronice.

Vegetarianismul poate fi o alternativa pentru a reduce excesul ponderal dar exista și alternative care sunt diametral opuse dietei vegetariene.

Dieta Atkins recomanda preponderent consumul de carne pentru a slabi. De altfel, exista o categorie de persoane care sunt compatibile cu dieta vegetariana și alta categorie de persoane care sunt compatibile cu dieta Atkins. Pentru a identifica în ce categorie va situați este recomandat sa consultați un medic.

O soluție pentru cei interesați de a identifica dieta perfecta pentru tipologia sa este oferita de campania ReductoStart care ofera posibilitatea celor înscriși în program de a consulta gratuit un medic.

Campania ReductoStart, lansata sub sloganul „Ma Regasesc”, reprezinta cel mai amplu program educațional de informare a populației asupra riscurilor obezitații desfașurat la nivel național, care ofera în același timp și soluții pentru prevenirea și tratamentul corect al acestei boli. În cadrul campaniei sunt implicați reprezentanți ai vieții socio-culturale și mass-media, precum și partenerii tradiționali ai campaniei ReductoStart, peste 50 de medici specialiști în nutriție, farmacii și cluburi de fitness din toata țara.