Dieta viitoarelor mame crește riscul de obezitate

Apropo.ro / 15.06.2005, 12:38
Dieta viitoarelor mame crește riscul de obezitate
Oamenii de știința cred ca au descoperit de ce o dieta saraca pe timpul perioadei prenatale poate sa creasca șansele de a avea un copil obez, informeaza ediția elctronica a BBC. Cercetarile efectuate pe șoareci arata ca progenitura mamelor subnutrite este


Oamenii de știința cred ca au descoperit de ce o dieta saraca pe timpul perioadei prenatale poate sa creasca șansele de a avea un copil obez, informeaza ediția elctronica a BBC.

Cercetarile efectuate pe șoareci arata ca progenitura mamelor subnutrite este predispusa apariției unui hormon, numit leptina, care controleaza apetitul la o scurta perioada dupa naștere.

Experții cred ca acest fapt remodeleaza circuitele cheie ale creierului, distrugând modul în care corpul dirijeaza energia captata.

Cercetarea realizata de Kyoto University este publicata în Cell Metabolism.

Leptina este un hormon produs de grasimi, care pare sa joace un rol important în menținerea unui nivel al greutații stabil. Acesta este eliberat când o persoana a mâncat o cantitate optima de mâncare ce îi satisface nevoile, reprimând pofta și producând senzația de sațietate.

Acest lucru se produce prin legarea acestuia cu receptorii din zona creierului numita hipotalamus.

Injecțiile cu leptina administrate oamenilor obezi i-au ajutat pe aceștia sa piarda din greutate. În orice caz, cercetarile arata, de asemenea, ca persoanele care sufera de obezitate sunt într-o masura destul de mare rezistente la efectele hormonului, în ciuda unor concentrații mari existente în sânge.

În cercetarile recente, șoareci nascuți din mame care au mâncat cu 30% mai puțin decât era normal erau mai mici la naștere și aveau puțina grasime. Dar, ulterior, au dezvoltat o îngrașare accentuata și automat o creștere a nivelelor de leptina.

„Studiul prezent sugereaza ca apariția prematura a leptinei poate altera energia reglata de catre creier, contribuind la dezvoltarea unor boli”, a precizat cercetatorul Dr Shingo Fujii.

Dr Simon Langley-Evans, un expert în nutriție de la Nottingham University a declarat ca „aceasta teorie este posibila. Exista acum o serie de date ce arata ca subnutriția prenatala are un impact pe termen lung în apariția unor categorii de boli”. Acesta a spus și ca studiile pe animale arata ca dieta din perioada prenatala are un impact profund asupra comportamentului de mai târziu legat de modul de hranire.

De exemplu, șobolanii hraniți cu alimente ce au un conținut scazut de proteine manifesta o intensificare a dorinței de a mânca alimente cu un conținut ridicat de grasimi.

Mediafax