Dietele de detoxifiere a organismului sunt un mit

Apropo.ro / 05.01.2007, 11:00
Dietele de detoxifiere a organismului sunt un mit
Dietele de detoxifiere a organismului sunt o pierdere de vreme pentru ca organismul este capabil sa scape singur de toxinele consumate, spun cercetatorii. Milioane de persoane care au facut excese alimentare în timpul sarbatorilor de iarna încep odata cu


Dietele de detoxifiere a organismului sunt o pierdere de vreme pentru ca organismul este capabil sa scape singur de toxinele consumate, spun cercetatorii.

Milioane de persoane care au facut excese alimentare în timpul sarbatorilor de iarna încep odata cu noul an sa țina diete și mulți sunt tentați sa urmeze cure de detoxifiere a organismului pentru a accelera procesul de curațare a acestuia.

Cercetatorii au descoperit, în schimb, ca organismul nu este curațat de toxine chiar daca se elimina consumul de zaharuri, sare, cafea, fainoase, carne și lactate grase pe o perioada de o saptamâna. Organismul uman este conceput astfel încât sa scape singur de aceste toxine în mod natural, iar curele de detoxifiere sunt pur și simplu o pierdere de timp.

Exista pe piața nenumarate suplimente alimentare pentru detoxifierea organismului, precum cele care conțin semințe, spanac, radacini de plante, fructe și minerale sau pilule cu extracte de plante care îmbunatațesc activitatea ficatului.

Pentru a verifica cum funcționeaza dietele de detoxifiere a organismului, cercetatori de la Imperial College London au facut o serie de experimente. La studiu au participat zece femei cu vârste cuprinse între 19 și 33 de ani, care au asistat la un festival de rock unde au facut exces de alcool, alimente bogate în zaharuri și grasimi și nicotina.

Cinci dintre acestea au urmat apoi un regim de detoxifiere a organismului, fara alimente procesate, sare, zahar, cofeina, fainoase, carne roșie, produse lactate, alcool și bauturi carbogazoase. Celelalte cinci voluntare au avut un regim alimentar normal.

Dupa șapte zile, experții toxicologi au testat nivelurile de antioxidanți cheie, precum vitaminele C și E, din sânge. De asemenea, a fost analizata capacitatea de funcționare a rinichilor și ficatului.

Cercetatorii nu au gasit diferențe între cele doua grupuri de voluntare în ceea ce privește capacitatea de funcționare a ficatului și rinichilor și nivelurile de vitamine din sânge.

Studiul a sugerat ca ficatul și rinichii sunt niște mașini de detoxificare, iar persoanele care urmeaza astfel de cure pierd în greutate pur și simplu pentru ca sunt consumate mai puține calorii.

Studiul, publicat în revista Sense about Science, sugereaza ca oamenii ar face mai bine sa bea multa apa, sa doarma suficient și sa manânce multe fructe și legume.