Dietele exclusiv vegetale dauneaza sanatații copiilor

Apropo.ro / 22.02.2005, 11:01
Dietele exclusiv vegetale dauneaza sanatații copiilor
Un regim alimentar exclusiv vegetal dauneaza dezvoltarii copiilor, doarece unele produse de origine animala conțin nutrienți ce nu pot fi înlocuiți, susține o cercetatoare americana, citata de BBC online. Lindsay Allen, de la Serviciul de Studii Agricole din


Un regim alimentar exclusiv vegetal dauneaza dezvoltarii copiilor, doarece unele produse de origine animala conțin nutrienți ce nu pot fi înlocuiți, susține o cercetatoare americana, citata de BBC online.

Lindsay Allen, de la Serviciul de Studii Agricole din cadrul Departamentului de Agricultura american a criticat parinții care le impun copiilor diete exclusiv vegetale. „Au existat suficiente studii care au demonstrat clar ca femeile care evita orice aliment de natura animala nasc copii mai mici, care cresc și se dezvolta mai greu”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe științifice. Ea a declarat de asemenea ca i se pare lipsit de etica și iresponsabil sa privezi un copil de nutrienții din lapte, brînza, unt sau carne în numele propriilor convingeri.

Cercetarile efectuate în rîndul copiilor de vîrsta școlara sugereaza ca în cantitați extrem de mici (o lingura sau doua pe zi), carnea furnizeaza nutrienți precum vitamina B12, zinc și fier. Cei 544 de copii crescuți cu un regim alimentar vegetarian, care au participat la studiu, au fost împarțiți în grupuri, unii primind în fiecare zi cantitați mici de carne, alții cîte o ceașca de lapte, alții un ulei cu același conținut energetic. O parte dintre ei au urmat aceeași dieta ca de obicei. Dupa doi ani, la cei care au primit carne, lapte și, în masura mai mica, ulei, s-au remarcat schimbari incontestabile. Ei au crescut mai repede și au avut rezultate mai bune la testele de inteligența, au devenit mai activi și sociabili.

Profesorul Allen a subliniat ca deși studiul s-a desfașurat într-o comunitate africana saraca, concluziile sale sînt suficient de relevante și pentru populația din țarile dezvoltate. Cercetatoarea a recunoscut ca pentru adulți suplimentele alimentare pot fi o soluție, dar ca pentru copiii aflați în creștere acestea nu prezinta suficiente garanții.

Aceste concluzii au fost respinse de Vegan Society din Marea Britanie, care are un numar din ce în ce mai mare de adepți. Kostana Azmi, care conduce societatea, a declarat ca dieta exclusiv vegetala este o sursa optima de energie și nutrienți și prezinta mai puține riscuri decît cea obișnuita. Totuși, Vegan Society recomanda membrilor sai sa-și îmbogațeasca dieta cu vitamina B12 sub forma de suplimente alimentare.

Mediafax