Dietele sarace în carbohidrați pot fi nesanatoase

Apropo.ro / 28.03.2006, 14:25
Dietele sarace în carbohidrați pot fi nesanatoase
Dietele sarace în carbohidrați și bogate în proteine v-ar putea ajuta sa scapați repede de kilogramele în plus, dar ar putea fi de asemenea periculoase pentru sanatate, potrivit unui studiu recent. Astfel de diete pot provoca constipație, diaree, dureri de cap,

Dietele sarace în carbohidrați și bogate în proteine v-ar putea ajuta sa scapați repede de kilogramele în plus, dar ar putea fi de asemenea periculoase pentru sanatate, potrivit unui studiu recent.

Astfel de diete pot provoca constipație, diaree, dureri de cap, respirație urât mirositoare sau aciditate crescuta. „Dietele sarace în carbohidrați, ținute pentru a controla greutatea, sunt departe de a fi sanatoase”, au declarat Lyn Stefen și Jennifer Nettleton, de la Facultatea de Medicina din Minneapolis, care și-au publicat studiul în British Medical Journal.

Cercetatoarele au citat efectele neplacute și lipsa experimentelor pentru a justifica de ce nu se cunosc efectele pe termen îndelungat ale dietelor sarace în carbohidrați. Într-un caz raportat în jurnal, medicii de la o facultate de medicina din New York susțin ca au tratat o femeie obeza, în vârsta de 40 de ani, de o boala grava, numita ketoacidoza, pe care a dezvoltat-o dupa ce a ținut dieta Atkins. Dieta respectiva a fost inventata de doctoral Robert Atkins, care a murit în 2003, și se bazeaza pe creșterea consumului de alimente bogate în proteine, precum brânza și carnea, în detrimentul celor bogate în carbohidrați, precum pastele și pâinea.

„Pacienta noastra a avut o ketoza cauzata de dieta Atkins și a dezvoltat o ketoacidoza severa”, a declarat Tsuh-Yin Chen, adaugând ca o ușoara pancreatita sau o infecție la stmomac ar fi putut contribui la agravarea bolii.

Ketoacidoza este cauzata de niveluri periculos de mare de ketone în sânge. Acest lucru poate duce la coma și moarte daca nu este tratat.

Steffen și Nettleton au afirmat ca dietele ar trebui planuite bine și recomandate de un medic pentru ca pacienții care vor sa slabeasca ar putea sa își agraveze alte afecțiuni. „Ca cercetatori și clinicieni, cel mai important criteriu pe care trebuie sa îl avem în vedere este siguranța, iar dietele sarace în carbohidrați sunt departe de a se ridica la aceasta ștacheta”.